Gemeente Leeuwarden

Bovenverdiepingen pand Voorstreek gesloten

Op last van de brandweer en de sector Bouwen en Wonen van de Gemeente Leeuwarden zijn op 19 en 21 november twee verdiepingen van een pand aan de Voorstreek gesloten. De verdiepingen waren resp. in gebruik als leslokalen en als ontmoetingsruimte van de Evangelische Gemeente. De toegangsdeur is verzegeld zodat niemand het gebouw kan betreden. De reden voor afsluiting is dat de beide voor publiek toegankelijke verdiepingen van het pand niet aan de brandveiligheidseisen voldoen.

Vertegenwoordigers van brandweer en bouwtoezicht hebben op de verdiepingen bouwtechnische- en brandveiligheidsgebreken geconstateerd waardoor brandgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Op de eerste verdieping kunnen vier van de vijf leslokalen vorlopig niet worden gebruikt. In de ruimte op de tweede verdieping mag voorlopig geen kerkdienst plaats vinden.

Ontmoetingsruimte gesloten wegens brandonveiligheid

Op last van de brandweer en de sector Bouwen en Wonen van de Gemeente Leeuwarden is de ontmoetingsruimte van de Evangelische Gemeente De Deur aan de Voorstreek met onmiddellijke ingang gesloten. De toegangsdeur is op woensdagmiddag 19 november verzegeld zodat niemand het gebouw kan betreden. De reden voor verzegeling is dat het pand niet aan de brandveiligheidseisen voldoet.

Vertegenwoordigers van brandweer en bouwtoezicht hebben deze week in de ontmoetingsruimte bouwtechnische- en brandveiligheidsgebreken geconstateerd waardoor brandgevaarlijke situaties kunnen ontstaan. In de ruimte op de tweede verdieping met een capaciteit van plm. 100 personen - is slechts één nooduitgang. In de ruimte bevindt zich veel materiaal, terwijl ook de wijze waarop de stoelen zijn geplaatst en het gebruikte materiaal voor vloerbedekking en gordijnen in noodsituaties gevaar opleveren. Volgens verklaring van de gebruiker is er over de situatie van brandonveiligheid meerdere keren overleg geweest met de eigenaar van het pand maar heeft dat niet geleid tot een gewenste situatie van brandveiligheid.

Over de aangetroffen situatie hebben de burgemeester en de commandant brandweer overleg gevoerd met als resultaat dat gelet op het aantal mensen dat wekelijks naar De Deur komt de toegang tot de ontmoetingsruimte thans fysiek onmogelijk is gemaakt.

[s?leeuwarden.gemeente_leeuwarden_actueel.inleiding.bovenverdiepingen_ pand_voorstreek_gesloten]