Politie Midden- en West Brabant

Poederbrief bevat geen Anthrax

vrijdag, 21 november 2003

Geen Anthrax in poederbrief justitie Breda

BREDA- De poederbrief die vanmorgen op de postkamer van het rechtbankgebouw in Breda via de gewone reguliere post binnenkwam blijkt geen Anthrax te bevatten. Vanavond om 17.10 uur ontving de politie het positieve bericht van het onderzoekslaboratorium in Lelystad. Wat de stof precies is staat nog niet vast en moet nog nader door het laboratorium worden onderzocht.

De brief met poeder werd vanmorgen rond 10.30 uur tijdens de dagelijkse postronde op een van de afdelingen van het rechtbankgebouw ontdekt. Onmiddellijk hierna werden alle standaardprocedures voor poederbrieven in werking gesteld en schakelde de politie brandweer en GHOR in. De 15 medewerkers die direct of indirect betrokken waren bij de ontvangst van de poederbrief moesten zich uit voorzorg douchen en kregen vervangende kleding. De eigen kleding werd veiliggesteld in afwachting van de uitslag van het laboratorium onderzoek.

Onmiddellijk werd besloten het totale pand voor het publiek af te sluiten. De in totaal ongeveer 450 medewerkers, inclusief bezoekers, mochten het pand niet meer verlaten. Ook mensen die het gebouw aan de Sluissingel wilden binnengaan werden niet toegelaten. Pas toen zeker was, wie mogelijk met de brief in contact was geweest, werd besloten het pand weer open te stellen. Om 14.00 uur kon de normale dagelijks gang weer worden opgepakt.

Vanavond om 17.10 uur werd officieel bekend, dat de poederbrief geen miltvuur bevatte. De poederbrief wordt komende week nader door het laboratorium onderzocht. Zodra de brief weer beschikbaar is voor justitie en politie vindt een sporenonderzoek plaats door de Unit Forensich Technisch Onderzoek van de politieregio Midden en West Brabant. Van wie de brief afkomstig is is onbekend. De tekstuele inhoud van de brief staat niet vast. Als de inhoud later wel bekend is is besloten in het belang van het opsporingsonderzoek hier geen mededelingen over te doen. Onderleiding van een officier van justitie is vanmiddag direct een strafrechterlijk onderzoek opgestart. De politie werkt met 6 rechercheurs aan de zaak.

Bron: R. van Kuik