Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:

---

Directie:
voorlichting


21-11-2003

Status:
informatie


185 miljoen euro voor onderzoek en innovatie

De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) ingestemd met de nota Wetenschapsbudget 2004, focus op excellentie en meer waarde. Hiermee heeft het Kabinet, na beraad in het innovatieplatform, besloten over de hoofdlijnen van de besteding van een extra bedrag voor kennis en innovatie oplopend tot 185 miljoen euro in 2007. Excellente onderzoeksgroepen aan de universiteiten krijgen 50 miljoen euro extra per jaar. Ook voor onderzoekssamenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven wordt 50 miljoen euro per jaar extra uitgetrokken. Technostarters krijgen 25 miljoen euro. Voor kenniswerkers, onder wie bètas en technici, wordt 60 Miljoen euro gereserveerd.

De gelden worden ingezet via een smart mix die vier prioriteiten combineert: focus en massa in het onderzoek, samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen, technostarters en kenniswerkers.


50 Miljoen uit de in het Hoofdlijnenakkoord overeengekomen kennisenveloppe gaat via de OCW-begroting naar de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) voor de versterking van excellente onderzoeksgroepen aan de universiteiten. Hieraan wordt een even groot bedrag uit de eerste geldstroom toegevoegd.


50 Miljoen wordt via de EZ begroting ingezet voor onderzoekssamenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven. Aan het deel hiervan dat naar samenwerkingsverbanden met universiteiten gaat, wordt een even groot bedrag uit de eerste geldstroom toegevoegd. Voor het selecteren van onderzoeksgebieden zijn NWO, SENTER en de overheid samen verantwoordelijk.

Toedeling van middelen vindt plaats op basis van de beste prestaties. Het Innovatieplatform werkt hiervoor criteria uit.

Verder gaat uit de enveloppe 25 miljoen via de begroting van EZ naar het programma technopartner dat is bedoeld om het aantal technostarters te verhogen. De resterende 60 miljoen wordt op de begroting van OCW gereserveerd voor beleid over kenniswerkers, inclusief bètas en technici. Hierover komt, na beraad in het Innovatieplatform, een aparte nota met concrete plannen.

Het Wetenschapsbudget 2004 vormt samen met de Innovatiebrief van EZ, het nog te publiceren HOOP en de nota kenniswerkers/deltaplan bèta en techniek de integrale visie van het Kabinet op kennis en innovatie.


Zie ook:
Wetenschapsbudget 2004

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375

2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl