CBS

In de periode juni 2002 tot en met juni 2003 heeft het CBS een fout consumentenprijsindexcijfer (CPI) gepubliceerd. Dit heeft het Bureau meegedeeld op 5 augustus. De fout is door medewerkers van het CBS zelf geconstateerd. Half september heeft het CBS de gecorrigeerde cijfers voor de inflatie uitgebracht waaruit bleek dat de omvang van de fout maximaal 0,3 procent bedroeg.

De Centrale Commissie voor de Statistiek (CCS), toezichthoudend orgaan voor het CBS, heeft KPMG in augustus opdracht gegeven na te gaan welke oorzaken ten grondslag lagen aan de foutieve berekeningen. KPMG heeft het onderzoek inmiddels afgerond en aanbevelingen gedaan.

De fout bij de berekening van het inflatiecijfer is gemaakt bij de invoering van een efficiency- en kwaliteitsverhogende methode voor de berekening van de CPI. Het gaat om het gebruik van scannerdata van supermarktketens in plaats van directe prijswaarneming in winkels. Het CBS is het eerste statistisch bureau in de wereld dat tot deze methode overging.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat er risico's zijn genomen die, mede door grote tijdsdruk, de betrouwbaarheid van het proces in de CBS-organisatie onder druk hebben gezet.

Op basis van de aanbevelingen van KPMG wordt een aantal maatregelen doorgevoerd om herhaling te voorkomen, waaronder verbetering van het projectmanagement. De leiding van het CBS heeft op basis van een quick scan van een aantal kritische processen voorts geconcludeerd dat het aantal veranderprojecten geprioriteerd moet worden. Projecten lopen vaak parallel met opgelegde bezuinigingen die ingevuld dienen te worden met efficiencyverhogende maatregelen.

PB03-814
20 november 2003
15.00 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Mededeling