AMSTERDAM RECORD CONVENTION

Beatlestentoonstelling & popveiling op Mega Platen en CD Beurs

UTRECHT Voor tienduizenden verzamelaars in binnen- en buitenland een goede reden om een weekeind vrij te houden: de Mega Platen en CD Beurs in Utrecht. Op 22 en 23 november is deze beurs er weer. Ditmaal met behalve drie kilometer platen en cds ook een grote Beatles-tentoonstelling. En een veiling van rock en popmemorabilia, waaronder een complete vijfdelige set gouden awards voor alle leden van Queen - met een geschatte opbrengst van 24.000 euro, een gesigneerde single van de Rolling Stones inclusief Brian Jones en een collectie zeldzame Nederlandse popaffiches uit de jaren zestig. Een aantal BN-ers verzorgen als gastdeejays de muzikale omlijsting.

Tweemaal per jaar komen verzamelaars uit binnen- en buitenland naar de Jaarbeurs in Utrecht om daar te proberen hun collectie uit te breiden. De Mega Platen en CD Beurs biedt een enorme kans van slagen, want het is de grootste beurs ter wereld op dit gebied. Niet alleen de verzamelaars komen van heinde en verre naar Utrecht; de handelaren eveneens.
De organisatie van de beurs zorgt er voor dat de bezoeker zich geen moment hoeft te vervelen. Naast de talloze stands wordt er een programma aangeboden dat net zo boeiend is als de beurs zelf.

BEATLES-SERVIES
Vast onderdeel is de tentoonstelling, die ditmaal is samengesteld door de voorzitter van de fanclub BEATLES 4 EVER, Azing Moltmaker. Behalve bijzondere platen is er ook een zeer zeldzaam servies te zien, waarop de Beatles staan afgebeeld. Zonder meer uniek zijn twee originele contracten ondertekend door John, Paul, George en Ringo met hun manager Brian Epstein uit oktober 1962 en met hun platenmaatschappij EMI uit 1967. Ook geëxposeerd worden de werkvergunningen en het contract voor hun optreden in Blokker (1964). Op de beurs verschijnen er tevens drie nieuwe boeken over de Beatles van de hand van Moltmaker waarvan één in samenwerking met Samuel Coomans.

POPVEILING
Vorig jaar werd er voor het eerst in Nederland een popveiling gehouden op de Mega Platen en CD Beurs. Veel belangstelling was er voor de posters van popfestivals die er sinds de jaren zestig in Nederland zijn gehouden. Ook dit keer komen ze onder de hamer, onder meer de posters van de eerste twee Flight to Lowlands Paradise festivals en het affiche van Ahoy 24 Hours uit 1971, ontworpen door Arne Zuidhoek. Ook worden er zo een 350 door Martin Kaye ontworpen posters van Paradiso geveild. In totaal zijn er 99 kavels met verder nog handtekeningen van Elvis, Madonna en Abba, gesigneerde gitaren van Guns N Roses en Queen. De kijkdag is zaterdag, zondag wordt er geveild. De complete veilingcatalogus staat op internet.

MIXEN MET BN-ERS
De Mega Platen en CD Beurs wordt in toenemende mate bezocht door deejees. Overdag kopen ze er de platen die ze savonds gebruiken in hun mixen. De dj-sectie op de beursvloer wordt dan ook steeds groter. Onder de naam draaien een aantal BN-ers op zaterdag een selectie uit hun immense platencollectie. Te zien en te horen zijn dan Birgit Schuurman, Hans Dulfer, Rick de Leeuw en Vic van der Reijt.

BEATMEISJES EN HITWEEK
Frank Dam signeert zijn boek Beatmeisjes op zaterdag en zondag. Alleen op zaterdag tussen 14.00 en 15.00 uur signeert Willem de Ridder zijn naslagwerk over Hitweek

De handelaren die op de beurs komen richten zich steeds meer op het bieden van kwaliteit aan verzamelaars. De kartonnen dozen met ongeselecteerde inhoud verdwijnen daarmee langzamerhand. Dat wil niet zeggen dat er alleen maar onbetaalbare platen worden aangeboden; de beurs is er voor iedere portemonnee.
Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd en ook is er veel ruimte voor popmemorabilia, variërend van T-shirts en buttons tot en met gesigneerde gitaren en gouden platen. Ook de fanclubs zijn vertegenwoordigd, evenals standhouders met videos, dvds, fotos, posters en handtekeningen.

De Mega Platen & CD Beurs is op zaterdag geopend van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

De Jaarbeurs Utrecht ligt op loopafstand van het station Utrecht CS en er is volop parkeergelegenheid. Voor meer informatie is ARC Productions overdag telefonisch te bereiken op telefoonnummer 0229 - 213891. Of raadpleeg de internetsite: WWW.RECORDPLANET.NL