Ingezonden persbericht

D66 lijsttrekkersstrijd op het web

Internet als middel voor interne partijdemocratie

MAASTRICHT, 20031113 -- Volgende zaterdag 22 november verkiest D66 zijn lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Het internet blijkt een belangrijke rol te spelen in de interne campagne. De partij doet er zelf alles aan om te informeren via haar website en organiseert een online poll (www.d66.nl/ep2004/). Niet toevallig is dat de kandidaten (www.d66.nl/nieuws/tknieuws/archief/001973.html#00197) die goed scoren in die poll, ook veel zorg besteed hebben aan hun online campagne.


Zittend EP-parlementslid Johanna Boogerd (www.johannaboogerd.nl/) en Haags gemeenteraadslid Robert Van Lente (www.robertvanlente.nl/) gebruiken hun bestaande site, diplomate Simone Filippini (www.2voord66.nl/Simone/) en Europees Referendum-activist Herman Beun (www.2voord66.nl/Herman/) hebben de handen in elkaar geslagen en een aparte campagnesite www.2voord66.nl/ opgezet.

"De mogelijkheden van het internet sijpelen langzaam de politiek binnen", aldus Herman Beun. "Zo informeren we potentiële kiezers met een e-zine (www.2voord66.nl/nieuwsbrief/) over Europese politiek, en met onze blog (www.2voord66.nl/blog/). Een gimmick is de online kwis (www.2voord66.nl/europakwis/) waarbij de surfer het opneemt tegen voormalig Europarlementslid Lousewies Van Der Laan."

"Het leuke is dat je met een heel beperkt hostingbudget en wat technische kennis bij je campagnevrijwilligers toch al heel ver komt. Dat is belangrijk om een level playing field te creëren voor alle kandidaten: ook nieuwkomers zonder mandaat, die niet de beschikking hebben over een betaalde staf, communicatiebudget en partijmedia, moeten immers hun kiezers immers kunnen bereiken en dat is op andere manieren niet mogelijk."

"Dat speelt in het bijzonder een rol bij D66", legt Simone Filippini uit, "omdat wij onze lijsten samen stellen via rechtstreekse voorverkiezingen bij alle leden. In andere partijen wordt er vaak telefonisch gelobbyd, omdat het partijbestuur de lijst samenstelt. D66 congressen, zoals dat van volgende week zaterdag in Maastricht, staan open voor alle leden. Je weet van tevoren niet wie van de 14.000 leden er gaat stemmen op het congres dus je moet zorgen dat iedereen weet van je kandidatuur."

Bijkomende actualiteitswaarde

ELDR (www.eldr.org/), de Europese Liberaal-Democratische koepel, waar zowel D66 als VVD in zitten, congresseert op dit moment (12-14 november in Amsterdam). Belangrijkste onderwerp van discussie daar is het ELDR-verkiezingsprogramma. Herman Beun is verantwoordelijk voor de D66-inbreng daarbij. Dit is bijzonder actueel nu de VVD recent heeft voorgesteld om bij de Europese verkiezingen een lijstverbinding aan te gaan met D66, terwijl de twee partijen over een onderwerp als de Europese Grondwet ver uit elkaar liggen.



Ingezonden persbericht