Politie Groningen

Persberichten zaterdag 22 november 2003

Provincie Groningen 22-11-2003 -

Boerakker: gewonden bij ongeval
Een 28-jarige tractorbestuurder uit Grootegast en een 27-jarige automobiliste uit Zwolle zijn vrijdagmiddag voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht nadat hun voertuigen op de kruising van de Hoge Tilweg en de Provinciale Weg in Boerakker met elkaar in botsing waren gekomen. De tractor met daarachter een aanhangwagen stak vanaf de Hoge Tilweg de Provinciale Weg over. De bestuurder merkte daarbij de naderende personenauto niet op waarna een botsing volgde. De ravage na de aanrijding was groot doordat de complete voorkant van de tractor bij de botsing afbrak. Beide bestuurders leken in eerste instantie niet gewond maar omdat de klap van de aanrijding erg groot was zijn ze allebei toch naar een ziekenhuis gebracht voor controle en observatie. De kruising waar de aanrijding gebeurde is geruime tijd gestremd geweest en moest door de brandweer worden ontdaan van een hoeveelheid olie. Beide voertuigen zijn door bergingsbedrijven afgevoerd.

Finsterwolde: automobilist onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie vrijdagnacht aan de Nieuweweg in Finsterwolde een 28-jarige automobilist uit Appingedam aangehouden. Het rijgedrag van de man viel op omdat hij erg langzaam reed. Bij controle door een politiepatrouille bleek dat de man te veel gedronken had. Hij werd meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.27 promille gemeten. Na verhoor is de verdachte met een proces-verbaal en een rijverbod van 6 uur heengezonden.

Musselkanaal: bromfietsster gewond bij ongeval
Bij een verkeersongeval op de Schoolstraat in Musselkanaal is vrijdagavond een 16-jarige bromfietsster uit 2e Exloërmond gewond geraakt. Ze reed in de richting van de Tolheksweg en werd op de kruising met de Sluiskade en de Exloërweg aangereden door een afslaande auto, bestuurd door een 28-jarige man uit Musselkanaal. Het slachtoffer kwam te vallen en is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. Over haar letsel is nog niets bekend.

Slochteren: schapenvervoerder bekeurd
Op de A7 ter hoogte van Slochteren heeft de politie vrijdagmiddag proces-verbaal opgemaakt tegen een 54-jarige man uit Meedhuizen. De man reed in een personenauto met tandemas-aanhangwagen waarin hij in totaal 40 schapen vervoerde, verdeeld over twee boven elkaar liggende laadvloeren. Bij onderzoek bleek dat niet werd voldaan aan de bepalingen van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Meting wees uit dat per schaap onvoldoende vierkante meter leefruimte beschikbaar was. Omdat er sprake bleek te zijn van beroepsmatig vervoer van dieren krijgt de vervoerder ook een bekeuring voor overtreding van het Besluit Dierenvervoer.

Grootegast: controle autogordels
De politie heeft vrijdagmorgen een controle op het dragen van autogordels gehouden aan de Hoofdstraat in Grootegast. Er werden 30 autos gecontroleerd. Twee mensen kregen een bekeuring van 40 euro voor het niet dragen van de veiligheidsgordel.

Appingedam: tapijtlegger verwondt zich
Tijdens het fietsen, vrijdagavond, over de Farmsumerweg heeft een 17-jarige tapijtlegger uit Tjuchem zichzelf verwond. De jongeman was tijdens het fietsen met een stanleymes bezig met het schoonmaken van zijn vingernagels. Het mes glipte hem daarbij uit de handen en kwam in één van zijn benen terecht. Een toevallig passerende politiepatrouille heeft de onfortuinlijke jongeling met een diepe beenwond naar een ziekenhuis gebracht. Daar zijn de verwondingen gehecht waarna de jongeman naar huis kon.

Woldendorp: wapenstok in auto
Wegens overtreding van de Wet Wapens en Munitie heeft de politie vrijdagmiddag op de A.E. Gorterweg in Woldendorp proces-verbaal opgemaakt tegen een 36-jarioge man uit Termunten. De man reed in een auto en droeg geen autogordel. Toen hij daarvoor werd staande gehouden en bekeurd zagen de controlerende politiemensen een wapenstok als bedoeld in de Wet Wapens en Munitie in de auto liggen. De verdachte bleek niet te beschikken over een ontheffing voor het bezit van een wapenstok. Naast de gordelbekeuring kreeg hij ook een boete voor het hebben van een wapenstok. Het wapen is door de politie in beslag genomen.

Groningen: vernielers aangehouden
Op de Hereweg in Groningen heeft de politie vrijdagnacht twee mannen in de leeftijd van 20 en 21 jaar uit Assen en de gemeente Noordenveld aangehouden. Getuigen hoorden dat er in de Herestraat in Groningen een ruit van een uitzendbureau werd ingegooid. Ze hoorden tevens dat de daders met elkaar spraken waarbij een naam werd genoemd. Na de vernieling zagen de getuigen drie mannen, gekleed in Schotse kilts weglopen. Surveillerende politiemensen troffen het drietal aan op de Hereweg. De naam van één van hen kwam overeen met de naam die door de getuigen was gehoord. Hij (de man uit Noordenveld) en één van zijn vrienden bekenden de ruit te hebben vernield. De beide verdachten werden aangehouden en meegenomen naar het bureau. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Na verhoor zijn ze heengezonden.

Groningen: man met GHB aangehouden
Aan Achter de Muur in Groningen heeft de politie vrijdagnacht een 25-jarige man uit Groningen aangehouden. Politieagenten troffen de man in een portiek aan terwijl hij drugs stond te snuiven vanaf een papiertje. Bij het zien van de agenten borg de man het papiertje weg echter na overhandiging van het stukje papier aan de politiemensen bleek daarin nog een hoeveel cocaïne te zitten. De verdachte werd aangehouden en bij het daarop volgende onderzoek werd bij de verdachte een flesje met vermoedelijk 20 ml GHB (gammahydroxyboterzuur) aangetroffen. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau. Hij is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. De drugs zijn in beslag genomen.

Groningen: drie mannen aangehouden
Drie mannen in de leeftijd van 17, 19 en 20 jaar, alle drie uit Groningen zijn vrijdagnacht door de politie aangehouden in de Oosterstraat in Groningen. De verdachten werden door getuigen gezien terwijl zij ruzie hadden met een man in een woning aan de Gelkingestraat in Groningen waarbij ze vernielingen aan en in de woning aanrichten. Ze vluchten nadat ze iemand om de politie hoorden roepen. Tijdens hun vlucht werden ze opgemerkt op de
binnenstadbeveiligingcameras. Op basis van die beelden konden ze korte tijd later worden opgepakt. Ze zijn meegenomen naar het bureau en na verhoor heengezonden.

Groningen: automobilist onder invloed
De politie heeft vrijdagnacht op de Friesestraatweg in Groningen een 33-jarige automobilist uit Groningen aangehouden wegens rijden onder invloed. De man bleek bij een routinecontrole te veel te hebben gedronken (1.07 promille). De man werd meegenomen en na verhoor met een proces-verbaal voor rijden onder invloed heengezonden. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur opgelegd.

Groningen: jongeren aangehouden na vechtpartij
Twee mannen van 19-jaar zijn vrijdagavond door de politie aangehouden tijdens een feest bij een school aan de Zuiderweg in Hoogkerk. De politie was bij het feest ontboden om te bemiddelen tussen de feestgangers en een aantal jongens die het feest verstoorden. Bij de komst van de politie bleken de onenigheden inmiddels te zijn opgelost en de agenten wilden weer vertrekken. Eén van de verdachten echter ging daarop uitdagend vlak voor de agenten tegen een muur staan plassen. Toen hij daarop werd aangesproken en werd bekeurd begon een achttal andere jongens zich daarmee te bemoeien. De verdachte van het urineren werd daarop aangehouden. Er ontstond een handgemeen tussen politiemensen en meerdere feestgangers. Daarbij werd de tweede verdachte aangehouden voor opruiing, belediging en niet voldoen aan een politiebevel. Hij verzette zich tegen de aanhouding en kon na het gebruik van pepperspray worden overmeesterd. Een groep van enkele tientallen jongeren keerde zich daarop tegen de politie waarna opnieuw een vechtpartij ontstond tussen agenten en jongeren. Een verdachte die frisdrankblikjes naar de agenten gooide moest eveneens met pepperspray worden gekalmeerd. Hij kon niet worden aangehouden. Van een vierde man, verdacht van opruiing en belediging is de identiteit bekend. Hij wordt nader gehoord. De voor het urineren in het openbaar aangehouden verdachte is na verhoor heengezonden. De andere verdachte is ingesloten voor nader onderzoek en verhoor. Tijdens de
schermutselingen liepen twee politieautos aanzienlijke schade op door het gooien van stenen en flessen en het trekken aan autoportieren.

Groningen: fietsendieven aangehouden
Aan het Cascadeplein in Groningen heeft de politie vrijdagmiddag twee mannen in de leeftijd van 42 en 45-jaar, beiden uit Groningen aangehouden. Een politieman zag beide mannen vanaf de Eendrachtskade zeulen met een fiets die op slot stond. De agent zag vervolgens dat de verdachten aan het Cascadeplein het slot van de fiets probeerden te vernielen. Daarop werden ze aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Ze zijn na verhoor heengezonden.