Politie Friesland


Politieberichten van 21/11 (13.00) t/m 22/11 (13.00)

Fryslân 22-11-2003 - Voor eventuele informatie kunt u contact opnemen met Bureau Communicatie via 0900 - 8844

Leeuwarden: te snel, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag om 10.00 uur werd een 52-jarige automobilist uit Wolvega gecontroleerd op de Groningerstraatweg. Ter plaatse is 100 km per uur toegestaan. De man reed 150 km per uur. Hierop is het rijbewijs van de verdachte ingevorderd.

Sint Nicolaasga: inbraak clubhuis
In de nacht van donderdag op vrijdag is ingebroken in een clubhuis aan de Kerklaan. Men kwam binnen door enkele sloten en glas te forceren. Gestolen werden enkele tientallen euros. Aangifte is gedaan door een 61-jarige inwoner van Sint Nicolaasga. De technische recherche zak een onderzoek instellen.

Fryslân/Flevoland: grootschalige verkeerscontrole Voor de resultaten van een grootscheepse gecombineerde verkeerscontrole van de politie van Fryslân, Flevoland en diverse andere partners, van vrijdag 22.00 uur tot en met zaterdag 03.00 uur, wordt u verwezen naar de site van de politie Flevoland. De controles vonden plaats op de parkeerplaatsen Lemsterhop en Wellerzand aan de Rijksweg A6 in de gemeente Noordoostpolder. Beide locaties zijn gelegen tussen Bant en Lemmer.

Dokkum en omstreken: alcoholcontrole
Vrijdag van 15.00 uur tot en met 23.00 is een alcoholcontrole gehouden in de gemeenten Dongeradeel, Dantumadeel, Kollumerland, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. In totaal werden 38 politiemensen ingezet. Er werden 1000 automobilisten gecontroleerd. Twee bleken te veel te hebben gedronken. In Veenwouden werd om 20.45 uur een 40-jarige automobilist uit die woonplaats gecontroleerd. Hij kreeg een rijverbod van zeven uur, tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Om 19.45 uur blies een 41-jarige automobilist uit Visvliet op de West 245 ug/l, hetgeen hem een rijverbod van een uur opleverde. Verder kregen nog acht automobilisten een bekeuring omdat ze geen gordel droegen en zijn 11 bekeuringen uitgedeeld voor het voeren van mistverlichting.

Ureterp: winkeldief aangehouden
Vrijdag om 14.00 uur werd een 36-jarige inwoner van Zwolle aangehouden omdat hij een diefstal had gepleegd uit een winkel aan de Dokter Prakkenleane. De verdachte had drank gestolen en was in de auto gaan zitten. Winkelpersoneel heeft de sleutels afgepakt in afwachting van de politie. De man is aangehouden en werd verder gehoord omdat zijn voertuig niet verzekerd was en omdat hij geen geldig rijbewijs had. Ook was de APK verlopen. Hierop is het voertuig in beslag genomen.

Heerenveen: vier aanhoudingen na openlijke geweldpleging Vrijdag om 15.00 uur kreeg de politie een melding dat een fiets in de Lindegracht was gegooid. Vier verdachten liepen, volgens een oplettende getuige, naar de Oude Koemarkt. Hierop zijn de verdachten aangehouden. Het betreft een 18-jarige inwoner van Heerenveen, een 13-jarige inwoonster van Sint Johannesga, een 19-jarige inwoner van Tjalleberd en een 19-jarige inwoner van Heerenveen. Het bleek dat de dame in kwestie een fiets had gestolen bij het station. Hierop is ze het centrum ingegaan waar ze de overige drie verdachten tegenkwam, waarna de fiets in het water is gegooid. De vier werd openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Om 18.45 uur konden de vier het bureau weer verlaten.

Heerenveen: aanhoudingen op heterdaad
Vrijdag om 16.00 uur liep de politie over de Dracht toen ze werd aangesproken door publiek, dat net had gezien dat twee mannen een jas hadden gestolen uit een winkel aan de Dracht. Toen het alarm was afgegaan hadden de twee de jas weggegooid en gingen ze er vandoor. Even later konden de twee, door de politie en een beveiligingsmedewerker, worden aangehouden, het betreft een 23-jarige inwoner van Rotterdam en een 18-jarige inwoner van Burgum. Aangifte is gedaan door een 32-jarige inwoner van Leeuwarden.

Franekeradeel/Harlingen: actie Jiskefet
In samenwerking met de gemeente Franekeradeel heeft het bureau milieuhandhaving van de politie Fryslân een Jiskefet-controle uitgevoerd in de gemeenten Harlingen en Franekeradeel. Van 11 bedrijven werden de bedrijfsafvalcontainers gecontroleerd op de aanwezigheid van gevaarlijke afvalstoffen. Bij negen bedrijven was alles in orde, twee bedrijven kregen een waarschuwing.

Leeuwarden: auto-inbreker aangehouden
Toen een politieman, in zijn vrije tijd, aan het winkelen was op het Cambuurplein zag hij een hem bekende autokraker zich opvallend ophouden bij een auto, geparkeerd op het Cambuurplein. De agent zag dat de verdachte, een 47-jarige inwoner van Leeuwarden, de motorkap van de auto opendeed en vervolgens weer sloot. Hierna ging de man gehurkt bij het rechterportier zitten. Het lukte niet om de portier te openen, waarna de verdachte er vandoor wilde gaan. Hierop is de verdachte door inmiddels gewaarschuwde politieagenten aangehouden en overgebracht naar het bureau. Toen de eigenaresse, een 26-jarige inwoonster van Leeuwarden, bij de auto arriveerde bleek deze het niet meer te doen. Het bleek dat de accuklem was losgemaakt van de accu. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Heerenveen/Oudeschoot: vuurwerk in beslag genomen Vrijdag kreeg de politie een tip dat in twee woningen in Heerenveen en Oudeschoot vuurwerk aanwezig zou zijn. Hierop is in de beide woningen huiszoeking gedaan. In een woning in Heerenveen werden o.a. nitraatbommen, vlinderbommen, widowmakers en ander zwaar vuurwerk aangetroffen. In Oudeschoot werden strijkers aangetroffen, in een auto nog twee dozen vuurwerk evenals in de garage. Het vuurwerk is meegenomen. Aangehouden zijn een 39-jarige inwoner van Heerenveen en een 40-jarige inwoner van Oudeschoot.

Dokkum: vijf aanhoudingen na verspreiden pamflet Vrijdagavond kreeg de politie meldingen dat pamfletten, met een racistisch karakter, werden uitgedeeld op de Hogepol. Ter plaatse bleek niemand meer aanwezig. Hierop is de politie te voet de binnenstad van Dokkum ingegaan. Op de Kleine Breedstraat werden vijf uitdelers van pamfletten aangehouden. Het betreft een 19-jarige inwoner van Holwerd en vier inwoners van Leeuwarden van 15, 21, 21 en 25. De vijf zijn overgebracht naar het bureau en ingesloten voor de nacht. De vijf zijn zaterdag om 11.50 uur weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Vrijdag om 23.50 uur werd een 59-jarige automobilist uit Goutum gecontroleerd op de H. Dunantweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 705 ug/l, goed voor een rijverbod van acht uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Dokkum: inbraak woning
Vrijdagavond werd ingebroken in een woning aan de Rondweg West. Een raam was geforceerd. Gestolen werden een televisie en een computer. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 62-jarige inwoner van Dokkum.

Drachten: zeer vervelende man aangehouden
Zaterdag om 02.40 uur zag de politie dat een 23-jarige inwoner van Ryptsjerk zeer agressief reageerde richting een aantal portiers op de Noordkade. Hierop is de politie tussen de man en de portiers gaan staan. Hierbij viel een sleutelbos uit de kleding van de inwoner van Ryptsjerk. Toen de politie hem dit even later bracht, kreeg zij de wind van voren. De man bleef agressief. Op een gegeven moment komt hij, met ontbloot bovenlijf en luid schreeuwend, op de politie af. Hierbij werd de politie beledigd. Op een gegeven moment maakte de man een schietende beweging naar de politie. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Op weg hier naar toe heeft hij een portier van een dienstvoertuig ontzet, tevens bleek de man boos. In het bureau trapte hij nog een ruit uit de sponning. De man wordt het volgende ten laste gelegd: het in kennelijke staat van dronkenschap de openbare orde verstoren, het beledigen van een ambtenaar, het vernielen een dienstauto en een raam van een ophoudkamer.

Lemmer: rijden onder invloed
Zaterdag om 03.45 uur werd een 34-jarige automobilist uit Lemmer gecontroleerd op de Almere. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 565 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur.

Drachten: aanhouding verdachte door attente getuigen Zaterdag om 05.30 uur bevonden zich drie mensen bij het postkantoor aan het Raadhuisplein om kaartjes te bestellen voor een concert van Phil Collins. Terwijl ze daar rustig zaten kwam een 18-jarige fietser uit Drachten voorbij. De getuigen zagen dat de Drachtster zijn fiets op de grond gooide en een raam van een snackbar ingooide. Hierop hebben de getuigen de man aangehouden en vastgehouden tot de komst van de politie.

Leeuwarden: aanhouding na poging aanranding
Zaterdag om 05.15 uur werd een 22-jarige inwoonster van Leeuwarden in de omgeving van het Ruiterskwartier lastig gevallen door een 21-jarige inwoner van Leeuwarden. De vrouw kon vrij snel hulp inroepen van op het Ruiterskwartier aanwezige politie. Hierop is de man aangehouden voor poging tot aanranding en overgebracht naar het bureau. Tevens wilde de man in eerste instantie zijn personalia niet opgeven, ook hiervoor krijgt hij een proces-verbaal.

Leeuwarden: vier aanhoudingen na inbraak/vernielingen Zaterdag om 05.45 uur zijn vernielingen gepleegd aan de oliebollenkraam op de Nieuwestad. De zijkant van de kraam werd vernield. De verdachten zijn ook in de kraam zelf geweest. Zo is poedersuiker en een doos spijkers gestolen. Vier verdachten konden worden aangehouden. Het betreft twee 20-jarige inwoners van Leeuwarden, een 22- en een 26-jarige inwoner van Leeuwarden. Net voor de inbraak is een groot winkelraam van een winkel op de Nieuwestad vernield. Er ontstond een grote ster op een raam van 2.50 x 4 meter. Gezien de plek en de korte tijd tussen de delicten komen de vier ook voor de openlijke geweldpleging in beeld. Aangifte van het vernielen van het raam is gedaan door een 52-jarige inwoner van Leeuwarden.