Openbaar Ministerie

22 november 2003

Oprichter Tuf Tuf Club voor rechter voor beledigende teksten

Het OM in Lelystad vervolgt de oprichter van de Tuf Tuf Club, een internetsite die ageert tegen het controlebeleid op het gebied van maximum-snelheid, wegens smaad jegens de landelijk verkeersofficier van justitie, mr. J. Spee.
Mr. Spee en enkele politiemensen deden aangifte tegen de internetactivist wegens de beledigende teksten die hij op de website publiceert. Op de site worden zij afgeschilderd als criminelen. Mr. Spee: ,,Ik ben dagelijks bezig met het bevorderen van de verkeersveiligheid. Ik vind het ronduit beledigend als ik dan wordt afgeschilderd als leider van een georganiseerde misdaadbende. Ik kan best tegen kritiek, maar het kan ook te ver gaan." De leiding van het OM steunt de actie van mr. Spee en de politiemensen omdat het vindt dat kritiek op het verkeersbeleid niet erg is, maar dat het te ver gaat om de mensen die namens de Staat dit democratisch overeengekomen beleid moeten uitvoeren op deze manier te behandelen. Meegewogen is dat de oprichter van de Tuf Tuf Club, een 37-jarige man uit Almere, met zijn acties uit is op publiciteit en dat de strafrechtelijke vervolging daaraan kan bijdragen. De officier van justitie in Lelystad, die de aangifte heeft beoordeeld, heeft geconcludeerd dat de internetactivist tussen juli en eind september 2001 te ver is gegaan met teksten en afbeeldingen. Op dinsdag 25 november moet hij daarom voor de politierechter in Lelystad verschijnen.
Het gaat in deze zaak niet om de vervolging van de club of om de rest van de inhoud van de website. Op de site krijgen de tegenstanders van snelheidscontroles, flitspalen en verkeersboetes vrij spel.