Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Freund moet vechten voor overwinning in Stuttgart

22/11/2003

Stuttgart, 22 november 2003
Tweevoudig Wereldbekerwinnaar Michael Freund heeft de eerste wedstrijd van de FEI wereldbeker vierspannen in Stuttgart op zijn naam geschreven. Maar de 49-jarige publiekslieveling moest er voor vechten. In de kwalificatieronde die zaterdag werd verreden moest hij zelfs de eer laten aan zijn landgenoot Christoph Sandmann. Vandaag vocht hij terug, en met resultaat. In de eerste omloop was hij al sneller dan zijn maatje Sandmann en zijn Amerikaanse vriend Chester Weber, die met een wild card deelnam. Het drietal kwalificeerde zich voor de barrage, waarna het resultaat van beide omlopen bij elkaar werd opgeteld. Freund won met vier seconden voorsprong op Sandmann en schreef hiermee historie. Sinds 1994 heeft Freund alle wedstrijden in Stuttgart gewonnen, waaronder drie Wereldbeker wedstrijden. Freund licht toe: `Gisteren had ik een beetje pech toen de rem van mijn rechter achterwiel blokkeerde, maar dat was vanmorgen opgelost. Ik weet dat mijn concurrenten steeds dichterbij komen, dus heb ik voor Stuttgart het best mogelijke span ingeschakeld. Dit span heeft nog niet vaak in de huidige opstelling samen gelopen, voor mijn achterspan heb ik zelfs paarden gebruikt die ik normaal alleen in het zomerseizoen inzet.' Chester Weber reed met een span geleende paarden van Freund en Global Team manager Walter Plücker. `Ik ben blij met de gelegenheid die de organisatie mij heeft geboden om met een wild card te starten. Hiermee wordt het een echter Wereldbeker en niet alleen een Europese beker,' aldus Weber.
Werner Ulrich uit Zwitserland eindigde als vierde, gevolgd door de tweede wild card menner Max Dangel uit Baden Württemberg. De Hongaarse menners Jozsef Dobrovitz en Jozsef Boszik maakte hun Wereldbeker debuut in Stuttgart. Dobrovitz ging gisteren goed van start in de kwalificatieronde, waar hij als derde eindigde. Vandaag liet hij echter vier balletjes rollen en werd hij zesde. `Wij hebben geen indoor wedstrijden in Hongarije en het was dus erg moeilijk om ons goed voor te bereiden. We hebben wel een indoor wedstrijd gereden, maar in een kleine hal en zonder publiek. Ik heb geprobeerd om niet te letten op het publiek en de muziek in Stuttgart, en ik ben best tevreden. Mijn paarden hebben goed geluisterd, en het kan alleen maar beter gaan!' legt Dobrovitz uit. Jozsef Bozsik eindigde met zijn span Lippizaner paarden in beide wedstrijden op de zevende plaats. Het parcoursontwerp was in handen van de Duitse parcoursbouwer Falk Böhnisch. Hij maakte gebruik van nieuwe hindernissen, geconstrueerd door de Nederlandse parcoursbouwer Johan Jacobs. Jacobs was niet de enige die een Nederlands tintje gaf aan de wedstrijd in Stuttgart, ook tweespanrijder Gerard Leijten droeg zijn steentje bij als groom van Chester Weber.

De volgende Wereldbekerwedstrijd wordt verreden in Stockholm op 29 november aanstaande. Daar zal IJsbrand Chardon zijn Wereldbekerseizoen van start gaan.
Foto's vindt u op:

www.stuttgart-german-masters.de