Centrum Informatie en Documentatie Israël



Persbericht 2003


---

Den Haag, 22 november 2003

CIDI biedt condoleances aan na nieuwe aanslagen Istanboel

CIDI heeft vanochtend naar aanleiding van de aanslagen op Britse doelen in Istanboel zijn condoleances aangeboden aan de Turkse ambassadeur, de Britse ambassadeur en aan Mili Görüs, de overkoepelende Turkse beweging die zich richt op integratie van Turken in Nederland. De Turkse ambassadeur had op woensdag 19 november nog gesproken op de herdenkingsbijeenkomst in de liberale synagoge te Den Haag voor de slachtoffers van de aanslagen op twee synagogen in Istanboel.

Hieronder volgt de tekst van de brief die aan de directeur van Mili Görüs is gestuurd.

Den Haag, 21 november 2003

Geachte heer Karacaer,

CIDI heeft diep geschokt kennis genomen van de aanslagen op Britse doelen in Istanboel. Deze terreurdaden vonden plaats op de ochtend nadat in de liberale synagoge te Den Haag een gezamenlijke bijeenkomst was gehouden met de Joodse en Turkse gemeenschap in ons land ter herdenking van de aanslagen van afgelopen zaterdag op twee synagogen in Istanboel. We willen onze oprechte condoleances overbrengen aan de Turkse gemeenschap in Nederland voor de slachtoffers van deze gruwelijke terreurdaad.

We moeten in deze tijden van extremisme sterk en standvastig blijven. Meer dan ooit is het van belang dat we gezamenlijk stelling nemen tegen diegenen die onze vrijheid, onze democratische systemen en de levens van onschuldigen bedreigen. Wederzijds respect en begrip is één van de doelen waar CIDI naar streeft. Nu, ook na de laatste aanvallen in Turkije moeten we dialoog gaande houden.

Wees ervan verzekerd dat we met jullie mee rouwen om de zinloze dood van onschuldige Turkse burgers.

Met vriendelijke groet,

Ronny Naftaniel
directeur CIDI

---

Zie ook:

* Persbericht: Herdenkingsbijeenkomst slachtoffers Istanboel
* Rede Hadassa Hirschfeld bij herdenking

* Nederlands Dagblad: Herdenking slachtoffers bomaanslagen synagoges Istanbul

* Haagsche Courant: 'Rouwen met álle Turken: joods en niet-joods'
* Spits: Honderden staan stil bij doden Istanbul


---

(c)CIDI, 2003