Ingezonden persbericht

De wereld volgens Bob van Dam

de veelzijdigheid van een reportagefotograaf in de jaren '60 en '70

22 november 2003 -- 18 januari 2004 in het Nederlands fotomuseum

Het Nederlands fotomuseum toont in een overzichtstentoonstelling het veelzijdige oeuvre van de vorig jaar overleden fotograaf Bob van Dam (1928- 2002). Voor zijn in 1955 opgerichte fotopersbureau Combi Press Service maakte hij vele reportages van bekende politici, musici en filmsterren. Van Dam kan worden gezien als de eerste popfotograaf van Nederland. Hij was de eerste Nederlandse fotograaf die foto's maakte van de The Rolling Stones, in 1964 in Londen. Veel van de reportages van Van Dam werden zowel nationaal als internationaal gepubliceerd. Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt er een boek bij uitgeverij De Verbeelding. Zowel boek als tentoonstelling geven een overzicht van het rijke oeuvre van Van Dam met foto's van internationale en nationale artiesten, kinderen in de Jordaan, het Koninklijk Huis, de Elfstedentocht en van werkend en recreërend Nederland. Naast een prachtig tijdsbeeld wordt een beeld gegeven van de veelzijdigheid van de reportagefotograaf in die jaren.

Bob van Dam (1928-2002) begint zijn journalistieke carrière vlak na de Tweede Wereldoorlog bij een uitgeverij in Den Haag, waarvoor hij in 1950 zijn eerste fotoreportage (van de TT Assen) maakte. In 1955 richt hij Combi Press Service op in Amsterdam. In eerste instantie ging het om geschreven artikelen, maar na een korte cursus bij the Daily Sketch in Londen en Quick Magazine in München begint hij in 1956 met het maken van fotoreportages. Tussen 1957 en 1965 werken Van Dam en Herman Stegeman als vaste fotografen voor Combi Press en reizen ze de wereld af om sterren te fotograferen. Zo wordt Combi eind jaren '50 een van de eerste agentschappen in Nederland gespecialiseerd in internationaal entertainment.

Van Dam kan worden gezien als de eerste popfotograaf van Nederland. Hij was de eerste Nederlandse fotograaf die foto's maakte van de The Rolling Stones, in Londen in 1964, vier maanden voor de band naar Nederland kwam. Hij was in de Oostenrijkse Alpen aanwezig op de filmset van Help van The Beatles. Een uitgebreide reportage van het bezoek van The Beatles aan Nederland maakte hij uiteraard ook. Maar of het nu om Willeke Alberti ging of om The Beatles, Van Dam hield altijd zijn onbevangen blik. Veel van Van Dam's foto's werden in de jaren '60/'70 gebruikt in nationale en internationale tijdschriften, op platenhoezen en in schoolagenda's. Inmiddels genieten deze foto's van Van Dam een zekere cultstatus.

Combi verzorgde complete reportages bestaande uit tekst en foto's voor internationale bladen als de Daily Sketch, Quick, Sie und Er, de Schweizer Illustrierte en France Dimanche en nationaal voor De Spiegel, de Post en verscheidene muziekbladen. In 1970 sluit Combi Press en nog tot 1972 maakt Van Dam foto's van Nederlandse acteurs en actrices.

Het archief van Bob Van Dam, zo'n 300.000 zwart-wit en kleurennegatieven, wordt beheerd door het Nederlands fotomuseum en bestaat uit unieke foto's van The Beatles, the Rolling Stones, het bezoek van Kennedy aan Berlijn, het huwelijk van Beatrix en Claus en reportages over werkend en recreërend Nederland.

Het boek De wereld volgens Bob van Dam verschijnt gelijktijdig bij uitgeverij De Verbeelding, Amsterdam en is samengesteld door Fran van der Hoeven. (tevens samensteller van boek en tentoonstelling Rock around the Camera uit 1994).

ISBN 90 74159 62 1, 160 pp., 340 foto's, verkoopprijs ¤ 29,50, per 2004 ¤ 34,50.

Zondag 23 november 2003, 15-16 uur, lezing Fotograaf in beeld: Bob van Dam (1928-2002)

Samensteller van de tentoonstelling en het boek De wereld volgens Bob van Dam Fran van der Hoeven vertelt over Bob van Dam.

toegang ¤ 3,50 / ¤ 2,50 voor studenten, CJP, Rotterdampas, jaarkaart fotomuseum

Gaarne reserveren tel 010 213 20 11

Opening zaterdag 22 november om 17 uur

Opening van de van twee nieuwe tentoonstellingen De wereld volgens Bob van Dam en De mooiste, dat ben jij. De opening zal worden verricht door Ruud Visschedijk, directeur Nederlands fotomuseum, en mevrouw Cox Habbema, actrice, regisseur en momenteel cultureel intendant van Almere. Tijdens de opening zal het eerste exemplaar van het boek De wereld volgens Bob van Dam worden aangeboden aan mevrouw Margarete van Dam door Fran van der Hoeven, samensteller van het boek en de gelijknamige tentoonstelling. De tentoonstelling De mooiste, dat ben jij van de Italiaanse reportagefotograaf Federico Patellani toont de foto's die hij maakte tijdens de naoorlogse Italiaanse Missverkiezingen en de topjaren van de Italiaanse cinema. Met foto's van Sofia Loren, Gina Lollobrigida, Visconti en Fellini. Alleen in het Nederlands fotomuseum is de catalogus inclusief een Nederlandstalige bijlage te verkrijgen (¤ 39).