Ingezonden persbericht

De mooiste, dat ben jij

Schoonheid en glamour in het Italië van de jaren '50 gefotografeerd door Federico Patellani

23 november 2003 -- 15 februari 2004 in het Nederlands fotomuseum

Federico Patellani (1911- 1977), een van de eerste grote Italiaanse fotojournalisten, fotografeerde de gouden jaren van de Italiaanse cinema en haar grootste sterren. Hij fotografeerde de eerste Missverkiezingen in het naoorlogse Italië en de beroemde Italiaanse filmstudio's van Cinecitt in Rome. Patellani creëerde een portret van een naoorlogse generatie vrouwen en mannen, inclusief het vrouwbeeld van die tijd. Een beeld dat nu weliswaar achterhaald is, maar destijds door Patellani met grote passie en met een scherp oog voor zijn eigen tijd in prachtige zwart-wit foto's is vastgelegd. De tentoonstelling De mooiste, dat ben jij toont ons de jonge en nog onbekende Lucia Bosé, Gina Lollobrigida en Sofia Loren als hoopvolle kandidaten tijdens de missverkiezingen, en later tijdens hun glamourdagen. Beroemde filmregisseurs van het Italiaanse Neorealisme als Vittorio De Sica, Federico Fellini en Luchino Visconti ontbreken uiteraard niet op deze tentoonstelling. De tentoonstelling in het Nederlands fotomuseum is uitgebreid met originele uitgaven van het blad Tempo, waarin de foto's van Patellani verschenen, en originele filmaffiches uit het filmmuseum. De catalogus (Frans/Italiaans) is alleen in het Nederlands fotomuseum inclusief een Nederlandse vertaling te verkrijgen.

In 1947 kreeg de Italiaanse fotojournalist Federico Patellani van het weekblad Tempo de opdracht om de Miss Italië verkiezingen te fotograferen (die toen voor de tweede keer plaatsvond). Deze opdracht leidde tot een jarenlange betrokkenheid van Patellani bij de Italiaanse Missverkiezingen, waaruit vele fotoreportages ontstonden. Hij portretteerde in de loop der jaren talloze jonge vrouwen die de ambitie en de hoop koesterden om uit de naoorlogse armoede te ontsnappen door beroemd te worden als (film)actrice. Patellani fotografeerde tijdens de Missverkiezingen de officiële presentaties aan de heren van de jury en het publiek en achter de schermen. We zien de jonge Lucia Bosé, Gina Lollobrigida, Silvana Mangano en Sofia Loren 'gewoon' tussen de andere hoopvolle mooie jonge deelneemsters aan deze wedstrijden. Patellani volgde met zijn camera deze vrouwen naar de beroemde Italiaanse filmstudio's van Cinecitt in Rome, alwaar ze internationale faam tegemoet gingen. Daar raakte hij in contact met de wereld van de Italiaanse cinema van het Neo-realisme en hij fotografeerde er (later beroemde) regisseurs als Vittorio De Sica, Federico Fellini en Luchino Visconti. We zien Anthony Quinn met Tania Weber, Fellini met zijn vrouw en muze Giulietta Masina, en Ingrid Bergman samen met Roberto Rossellini lopend door de straten van Stromboli. Patellani creëerde een portret van een naoorlogse generatie vrouwen en mannen, inclusief het vrouwbeeld van die tijd, dat nu weliswaar als achterhaald moet worden beschouwd maar dat hij destijds met grote passie en met een scherp oog voor zijn tijd in prachtige zwart-wit foto's heeft vastgelegd. Toen sterren nog echte sterren waren.

Patellani werd geboren in Monza (Milaan) in 1911. Hij studeerde rechten voordat hij, in 1939, ging werken voor Tempo. Hij publiceerde hierin tot het einde van zijn aanstelling in 1952 reportages over de oorlog, de wederopbouw en het Italiaanse culturele leven van na de oorlog. Hij reisde als freelance fotograaf over de hele wereld en zijn foto's werden in internationale dag- en weekbladen gepubliceerd. Het archief van Patellani met meer dan 700.000 afdrukken van deze in Italië zeer gewaardeerde fotograaf wordt beheerd door het nieuwe museum voor hedendaagse fotografie Villa Ghirlanda in Casinello Balsamo, nabij Milaan.

De tentoonstelling La piú bella sei tu is samengesteld door Giovanna Calvenzi en Kitti Bolognesi en omvat 85 foto's. Zij werd georganiseerd door La Fàbrica/ PHotoEspàna en is eerder te zien geweest in Madrid en Parijs. De tentoonstelling in het Nederlands fotomuseum wordt aangevuld met enkele originele exemplaren van het blad Tempo en met originele filmaffiches uit de collectie van het Nederlands filmmuseum.

Een gelijknamige publicatie is verschenen bij Peliti Assiciati. (¤ 39 / 192 pp. / Frans / Italiaans / ISBN 88-85121-78-0). Alleen in het Nederlands fotomuseum te koop inclusief een Nederlandstalige insert.

Opening zaterdag 22 november om 17 uur

Opening van de van twee nieuwe tentoonstellingen De mooiste, dat ben jij en De wereld volgens Bob van Dam. De opening zal worden verricht door Ruud Visschedijk, directeur Nederlands fotomuseum, en mevrouw Cox Habbema, actrice, regisseur en momenteel cultureel intendant van Almere. Tijdens de opening zal het eerste exemplaar van het boek De wereld volgens Bob van Dam worden aangeboden aan mevrouw Margarete van Dam door Fran van der Hoeven, samensteller van het boek en de gelijknamige tentoonstelling. Zowel tentoonstelling als boek geven een overzicht van het rijke oeuvre van Van Dam. Met foto's van internationale en nationale artiesten, Kennedy in Berlijn, kinderen in de Jordaan, het Koninklijk Huis, de Elfstedentocht en van werkend en recreërend Nederland. Naast een prachtig tijdsbeeld wordt een beeld gegeven van de veelzijdigheid van de reportagefotograaf in de jaren '60/'70. Het boek wordt uitgegeven door De Verbeelding en is samengesteld door Fran van der Hoeven (¤ 29,50, per 2004 ¤ 34,50).

Filmprogramma in Theater Lantaren/Venster

Rondom de tentoonstelling De mooiste, dat ben jij van glamourfotograaf Federico Patellani is op de vijf zondagmiddagen in november een van de grote Italiaanse films te zien in Theater Lantaren/Venster. Geprogrammeerd staan drie onvergetelijke Italiaanse klassiekers: La Strada (Federico Fellini), Novocento (1900) en Last Tango in Paris (Bernardo Bertolucci).

Op vertoon van het filmkaartje kan men de tentoonstelling in het Nederlands fotomuseum bezoeken voor ¤ 1,60 i.p.v. ¤ 2,30.