UITGEVERIJ ANKH-HERMES BV

Symposium communicatie in relaties

Zaterdag 22 november 2003
Beatrixgebouw te Utrecht
Organisatie: Uitgeverij Ankh-Hermes te Deventer Sprekers: Paul Liekens, Patricia Martinot, Fons Delnooz, Ed Nissink, Eric Schneider en Panelvoorzitter Iteke Weeda.

De volgende nieuwe boeken zullen ten doop worden gehouden: Ed Nissink - Ik HEB je lief en Het Communicatiespel Fons Delnooz & Patricia Martinot - Spirituele verdieping; in hulpverlening en persoonlijke ontwikkeling
Paul Liekens - Toeval? Hoe doe je dat?

Perskaarten, drukproeven of verzoeken voor interviews met de sprekers/auteurs kunt u aanvragen bij Hans Bienefelt/afd. pr.&voorlichting -telefoon: 0570-678921 of E-mailadres: hb@ankh-hermes.nl

Het programma voor deze dag (uitvoerige toelichting na onderstaand programma):

10.00 uur: welkom
10.05 uur: Iteke Weeda introduceert auteurs; vervolgens boekpresentaties
10.30 uur: Lezing Fons en Patricia Delnooz-Martinot
- Bezielde communicatie met jezelf, je partner en je kinderen
11.30 uur: lezing Ed Nissink - Ik heb je lief - manipulaties in
relaties
12.30 uur: pauze en tot 13.30 uur signeren auteurs 14.00 uur: lezing Erik Schneider - Relaties als bewustwording 15.00 uur: lezing Paul Liekens - Toeval ... hoe doe je dat: een
relatie met het tijdloze
16.00 uur: paneldiscussie o.l.v. Iteke Weeda 16.45 uur: einde symposium

Het symposium Communicatie in relaties zal op zaterdag 22 november 2003 worden gehouden in het Beatrixgebouw te Utrecht. Voor reserveringen dient u Euro 49,50 (incl. lunch) of Euro 34,50 (excl. lunch) over te maken op Postbankrekening nr. 823762 of ABN/AMRO-Bank rekening nr. 59 62 46 927 t.n.v. Uitgeverij Ankh-Hermes o.v.v. symposium 22 november 2003. U ontvangt begin november de routebeschrijving en bestelde toegangskaarten.

Communicatie is 'het zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten' wordt wel eens enigszins gekscherend opgemerkt. Alles en iedereen lijkt in deze moderne tijd met elkaar verbonden en met elkaar te communiceren. We hebben contact via e-mail. mobieltje, fax, telefoon en binnen de kortste keren hebben we vanuit alle uithoeken van de wereld het 'laatste' nieuws. Maar communiceren we nog wel echt met elkaar? In Van Dale staat onder het kopje 'communiceren' de omschrijving: (gelegenheid tot) uitwisseling van gedachten, het geestelijk met elkaar verkeren. Hebben we nog wel tijd voor elkaar, voor een echte uitwisseling van gedachten en voor een 'geestelijk met elkaar verkeren'? Hoe groot is de eenzaamheid in onze jachtige en drukke 24-uurs maatschappij? En hoe staat het met de communicatie in onze relaties, hoeveel echtscheidingen zijn er niet, wat te denken van de (jeugd)criminaliteit? Een veel geslaakte kreet onder jongeren: 'Is er nog iemand die mij begrijpt.' Bij deze en andere vragen wordt tijdens het grote Ankh-Hermes Najaarssymposium uitgebreid stilgestaan. Thema's als bezielde communicatie, communicatie binnen relaties en communicatie met de kosmos worden van verschillende kanten belicht door bekende Ankh-Hermes auteurs als Ed Nissink, Paul Liekens, Eric Schneider en Fons Delnooz & Patricia Martinot. Voorzitter van het symposium is sociologe Iteke Weeda. Ook worden er deze dag enkele nieuwe boeken feestelijk gepresenteerd.

Lezing Fons Delnooz & Patricia Martinot
Bezielde communicatie met jezelf, je kinderen en je partner We zijn op aarde om onze levenslessen te leren. Hoe kunnen we zo communiceren met onszelf dat we onze lessen gaan herkennen; dat we antwoorden vinden op de vragen die in deze levenslessen zijn opgesloten? Kinderen zijn in onze tijd vaak erg naar buiten gericht. Willen ze hun leven vanuit hun eigen waarheid gaan leven, dan is het nodig dat ze met hun innerlijk communiceren. Wat betekent dat voor de opvoeding? Hoe staan kinderen daar tegenover? Onze levenspartner is - buiten onszelf - onze primaire gesprekspartner voor onze ontwikkeling. Als partners worden we voortdurend geconfronteerd met elkaars grote en kleine levenslessen. Hoe zou het zijn als we als partners een team vormen om deze levenslessen te herkennen en op te lossen? Ook in de therapeutische relatie speelt communicatie een wezenlijke rol. In het nieuwe boek, Spirituele verdieping in hulpverlening en persoonlijke ontwikkeling gaan de auteurs daar uitgebreid op in. In deze lezing lichten zij alvast een tipje van de sluier op.
Fons Delnooz en Patricia Martinot hebben een jarenlange ervaring als reguliere en alternatieve therapeuten, healers en als opleiders in het werken met helende energie. Zij geven cursussen in spirituele ontwikkeling.

Lezing Ed Nissink
Ik heb je lief - manipulaties in relaties
We horen bij elkaar voor het leven, tot de dood ons scheidt. We zijn zielenmaatjes. We zijn voor elkaar bestemd. Nog afgezien van de enorme druk die je op jezelf en je partner legt door dit soort overtuigingen, beslis je niet alleen voor jezelf, maar ook voor je partner. Zodra je zegt 'we' dan heb je het over meer mensen dan alleen jezelf. Op basis van deze overtuigingen en ideeën zijn veel relaties ontstaan en erg vaak ook weer ontbonden. Het beëindigen van relaties gaat te vaak met veel pijn en verdriet gepaard, wederom vanwege de enorme verplichtingen die men zichzelf en anderen probeert op te leggen. Soms ontstaat een complex geheel van wederzijdse manipulaties waarvan we ons nauwelijks meer bewust zijn, en vragen we ons al lang niet meer af hoe het zich zo heeft kunnen ontwikkelen. Het kan ook anders. In deze lezing gaat Ed Nissink met humor en respect op deze patronen in, en toont een aantal mogelijkheden om ze te doorbreken. Ed Nissink is docent communicatie en adviseert tegenwoordig bedrijven, instellingen en therapeuten. Hij put uit meer dan twintig jaar ervaring.

Lezing Paul Liekens
Toeval ... hoe doe je dat?
Het is heel indrukwekkend en leuk om een goede relatie en communicatie aan te gaan met dat niveau waar het toeval gefabriceerd wordt. 'Toeval heeft te maken met synchroniciteit en synchroniciteit is voor mij dikwijls een heel bijzonder gebeuren geweest in mijn leven. Ik heb het altijd gekoesterd als iets heel kostbaars en waardevols. Dat was het soms ook letterlijk, zoals een pak geld vinden in een vreemd land, toen ik net zonder centen zat. Uiteindelijk begon ik te snappen dat het ook iets met mijzelf te maken had. Over die scheppende driehoeksrelatie van jezelf, het tijdelijke en het tijdloze, hoe je dat kan doen, wil ik het gaan hebben tijdens het symposium, zowel theoretisch als praktisch.'
Paul Liekens bekleedde na een klassieke opleiding en een studie bedrijfseconomie verschillende functies in het topmanagement. Hij is gecertificeerd trainer NLP.

Lezing Eric Schneider
Relaties als bewustwording
Meestal hebben mensen de neiging spiritualiteit te beschouwen als een aparte activiteit naast andere bezigheden in hun leven. Ze houden zich dan met spiritualiteit 'bezig' (bijv. een half uur yoga per dag). In wezen is spiritualiteit echter niet iets wat we doen, maar wat we zijn en leren zijn. In dat laatste geval wordt ons hele leven ervan doordrongen, op elk moment, in alles wat we doen. Een belangrijk deel van ons doen en laten vindt plaats binnen relaties: partnerrelatie, vriendschapsrelaties, werkrelaties, enzovoort. En, zoals elke psycholoog of therapeut weet, als er iets is waar we onszelf tegenkomen, zijn het wel onze relaties. Als we spiritualiteit definiëren als een ontwikkelingsproces naar steeds diepere niveaus van zijn, van bewustzijn, dan worden onze contacten met anderen wel een uitermate geschikt oefenterrein. We moeten dus onze goeroe niet in de Himalaya zoeken. Hij zit meestal vermomd als onze partner aan de andere kant van de tafel!
Eric Schneider heeft psychologie in Gent gestudeerd. Is nu werkzaam als Internationaal NLP Trainer. Zijn zoektocht voerde hem langs Indiase én westerse mystiek. Zijn motto: 'Het meest revolutionaire dat wij kunnen doen is spiritueel te zijn.'

Deze dag zal als panelvoorzitter fungeren Iteke Weeda: 'Via inzichten vanuit de wereld van de spiritualiteit ben ik gaan beseffen dat communicatie op zoveel meer niveaus zich afspeelt dan alleen via de verbale en non-verbale communicatie. De energetische communicatie, de intuïtie, de communicatie via het hart en andere invalshoeken zijn steeds meer mijn aandacht gaan vragen. De inzichten die ik in het afgelopen decennium op deze terreinen verworven heb, heb ik verwerkt in lezingen en in cursussen voor beide universiteiten waarvoor ik werkzaam ben, in vakken als 'Intuïtie', 'Emotionele intelligentie en communicatie' en 'Spiritualiteit en Wetenschap'. Daarnaast is al langere tijd het man-vrouwvraagstuk voor mij een onderwerp van onderzoek. Ervan uitgaande dat ieder mens het mannelijke en het vrouwelijke in zich draagt, en dat deze krachten/energieën (bijv. yin-yang) naar integratie zoeken, mede met behulp van de uitwisseling in relaties, maakt het een centraal issue voor mij. Het terrein van de communicatie leent zich bij uitstek voor een grondige studie op dit gebied. De verschillen in de communicatie van mannen en de communicatie van vrouwen, die via regulier onderzoek gevonden worden (en uiteraard generalisaties zijn), kunnen rechtstreeks in verband gebracht worden met deze oerkrachten.'

Iteke Weeda is hoofddocent sociologie aan de universiteit te Wageningen en hoogleraar emancipatievraagstukken aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij heeft veel onderzoek gedaan en gepubliceerd op het gebied van relaties. In het afgelopen decennium heeft ze meer en meer spirituele inzichten verwerkt in haar theorieën; onder haar redactie verscheen in 1996 het boek Spiritualiteit en Wetenschap.

15 okt 03 11:26