Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
oktober 2003

Expositie Nederlandse eetgewoonten
Tijdens VerzamelaarsJaarbeurs op 22 + 23 november 2003

In het weekend van 22 en 23 november 2003 vindt in Jaarbeurs Utrecht de VerzamelaarsJaarbeurs plaats. Het is de grootste beurs in Europa op het gebied van verzamelingen en curiositeiten met meer dan 2.500 exposanten en 40.000 bezoekers uit binnen- en buitenland, op zoek naar onder andere aardewerk, design, speelgoed, militaria, zilverwerk en andere hebbedingen. De Mega Platen & CD Beurs maakt hiervan een vast onderdeel uit. De editie 2003 belooft veel goeds voor de liefhebbers van muziek want naast meer dan 3 kilometer platen en cd s is er een grote Beatles-tentoonstelling, een popveiling en draaien BN-ers, zoals Birgit Schuurmans en Henk Schiffmacher uit hun eigen muziekverzameling. Bijzonder tijdens deze editie is ook de tentoonstelling door het Culinair Museum over Nederlandse eetgewoonten en een tentoonstelling over het komisch duo Laurel & Hardy.

Beatles-tentoonstelling: servies en originele contracten De tentoonstelling - inmiddels een vast onderdeel van de VerzamelaarsJaarbeurs - is samengesteld door de voorzitter van de fanclub Beatles 4 Ever, Azing Moltmaker. Naast bijzondere platen is er een zeldzaam servies waarop the Beatles staan afgebeeld te zien. Uniek zijn twee originele contracten, ondertekend door John, Paul, George en Ringo. De een met hun manager Brian Epstein uit 1962, de ander met hun platenmaatschappij EMI uit 1967.

Queen, Madonna, Abba en Rolling Stones memorabilia tijdens popveiling Voor de tweede keer is er tijdens de Mega Platen & CD beurs ook een veiling van rock- en popmemorabilia. In totaal 99 kavels waaronder een complete vijfdelige set gouden awards voor alle leden van Queen en een gesigneerde single van de Rolling Stones inclusief Brian Jones. Onder de hamer komen verder een aantal zeldzame Nederlandse popaffiches. En handtekeningen van Elvis, Madonna en Abba, en gesigneerde gitaren van Guns n Roses en Queen. Zaterdag is de kijkdag en zondag de veiling. De complete veilingcatalogus is digitaal te vinden via www.mmmarc.com .

Lachen en genieten met het komisch duo Laurel & Hardy Speciaal onderdeel van de VerzamelaarsJaarbeurs is een expositie van Laurel & Hardy in het Museum van de twintigste eeuw. De expositie gaat over de levensloop, de humor, de films en de muziek s werelds beroemdste komische duo. Uit een unieke privé-collectie zijn honderden originele biosoopaffiches, foto s, brieven en verzamelobjecten te zien. Van een door Oliver Hardy gedragen kledingstuk tot unieke affiches uit de jaren dertig. Uiteraard zijn ook talloze fragmenten te zien uit de bijna honderd films die de Dikke & de Dunne hebben gemaakt.

Van tafelzilver tot fastfood
Hoe ziet de geschiedenis van de Nederlandse eetgewoontes eruit? En waarom is de Nederlandse drogist uniek in de wereld? Dat en nog veel meer interessants kunt u ontdekken tijdens een expositie op de VerzamelaarsJaarbeurs. Het Culinair Museum uit Amersfoort heeft speciaal voor de VerzamelaarsJaarbeurs een tentoonstelling ingericht over Nederlandse eetgewoonten door de eeuwen heen. Met prachtig gedekte tafels uit de tijd van toen, vol zilver en kristal. Ook potten en pannen geven een mooi sfeerbeeld, evenals pronkstukken van Loosdrechts porselein en een uitgebreide zilvercollectie van ''van Kempen & Begeer''. Maar ook de 21ste fastfoodcultuur komt aan bod. En ook is er aandacht voor de geschiedenis van dranken, zoals koffie, thee en chocolade en vele kookboeken. Een apart deel van de expositie is in handen van het Nederlandse Drogisterij Museum uit Maarssen. Door diverse fotocollages, vitrinekasten en gebruiksvoorwerpen krijgt de bezoeker een goede impressie van de historie van de Nederlandse drogist. Van kruidenverkoper op de markt tot de drogisterij in huidige vorm. Vanzelfsprekend is er een uitgebreide collectie gapers aanwezig; hét symbool van de drogisterij branche.

VerzamelaarsJaarbeurs 2003 in Utrecht
Zaterdag 22 november van 09.00 tot 18.00 uur
Zondag 23 november van 10.00 tot 17.00 uur
Entreeprijs: ¬ 10,- per persoon. Met kortingsbon en in de voorverkoop via de ANWB-kantoren ¬ 9,-.
---

Voor meer informatie zie ook www.verzamelaarsjaarbeurs.nl of bel (0800) 0503.