Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


22/11/03 Prinses Laurentien aanwezig bij landelijke deelnemersdag alfabetisering

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden woont zaterdag 22 november het ochtendprogramma bij van de landelijke deelnemersdag van de Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering in het Provinciehuis te Den Bosch. De deelnemersdag wordt georganiseerd voor cursisten van lees-, schrijf- en rekengroepen van de Regionale Opleiding Centra (ROC's).

De Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering, kortweg Stichting ABC, komt op voor de belangen van volwassen autochtone Nederlanders die niet of nauwelijks kunnen lezen, schrijven of rekenen. De Stichting ABC is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Zij bestaat uit een bestuur en afdelingen.
De afdelingen vertegenwoordigen een regio of provincie en worden gevormd door mensen die zelf op latere leeftijd hebben leren lezen en schrijven of daar nog mee bezig zijn. Zij zetten zich onder andere in om functioneel analfabeten te werven voor cursussen. Dit gebeurt door middel van optredens voor radio en TV en het bezoeken van markten en wijkcentra. Verder geven de afdelingen voorlichting over analfabetisme aan diverse instellingen, waaronder scholen en organiseren zij ontmoetingen tussen functioneel analfabeten voor de uitwisseling van ervaringen.

De Stichting ABC vraagt aandacht voor de belangen van de autochtone analfabeten bij de overheid en politici. Belangrijke uitgangspunten zijn daarbij het werven van cursisten voor de lessen basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen bij de ROC's, uitbreiding van het cursusaanbod bij de ROC's en de zorg voor goed lesmateriaal. Daarnaast stimuleert de Stichting onderzoek naar oorzaken van het (functioneel) analfabetisme in Nederland.