Zuiderzeemuseum


A C T U E E L

---

---

EEN GOUDEN JUBILEUM

TENTOONSTELLING 50 JAAR GOUDEN BOEKJES IN NEDERLAND

van 22 november 2003 t/m 1 maart 2004

Dit najaar is het op de kop af 50 jaar geleden dat het eerste Gouden Boekje in Nederland werd uitgegeven. Dit gouden jubileum wordt gevierd met een feestelijke tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Hier zijn voor het eerst vele originele illustraties uit klassiekers als `De gele taxi', `Sloffie Sleepboot' en `Vijf brandweermannetjes' te zien. Het verhaal achter de bekende prentenboekenserie wordt hierbij uit de doeken gedaan. Dit alles in een aantrekkelijke opstelling voor de vele generaties die zijn opgegroeid met de Gouden Boekjes.

`Er was eens een huisje en daar woonde de familie Lutteput. Op een nacht kwam er brand in het huisje. Eerst een klein vuurtje met één klein vlammetje, toen een groot vuur met een boel grote vlammen. En de familie Lutteput sliep.' Wie deze woorden niet onmiddellijk herkent, heeft helaas een niet meer in te lopen culturele achterstand: hij is niet opgegroeid met Gouden Boekjes. De van oorsprong Amerikaanse serie prentenboeken met zijn kleurrijke illustraties wordt inmiddels gerekend tot het cultureel erfgoed van Nederland.

Progressief imago

In 1942 kwamen de eerste `Little Golden Books' in Amerika op de markt voor 25 dollarcent per stuk. Voor dié tijd waren de boekjes vernieuwend. Het was namelijk voor het eerst dat er laagdrempelige kinderboekjes werden uitgegeven. Bovendien konden ze met hun dikke kartonnen kaften jaren mee en dat voor een prijs die eigenlijk iedere ouder zich wel kon veroorloven. Het werd een groot succes. Van de eerste - twaalf boekjes tellende - oplage verscheen binnen vijf maanden al een derde druk. Inmiddels zijn over de gehele wereld zeker meer dan anderhalf miljard verkocht. In 1953 haalde uitgeverij De Bezige Bij de Gouden Boekjes naar Nederland en bewerkten grote namen als Annie M.G. Schmidt en Han Hoekstra de teksten. Door een strenge keus uit het aanbod van honderden Amerikaanse boekjes kreeg het Gouden Boekje hier een progressief, modern en intellectueel imago. Maar in feite is het beeld dat wij in Nederland van de boekjes hebben te chic. De `Little Golden Books' waren in Amerika namelijk uiting van de kinderentertainmentindustrie. Onder de honderden Gouden Boekjes die zijn uitgegeven zitten dan ook vele Disney-verhalen, avonturen van Yogi Bear, Barbie en realistisch getekende avonturen van cowboyhelden als de Lone Ranger.

De Gouden Boekjes anno nu

Sinds 1953 zijn er 87 Gouden Boekjes in Nederland uitgegeven, waaronder ook zes puur Nederlandse titels, zoals `Wim is weg'; een prachtig getekend prentenboek over een klein jongetje dat er op zijn driewieler vandoor gaat. In 2000 dreigde er echter een einde te komen aan dit stuk cultureel erfgoed. De serie was inmiddels overgegaan van De Bezige Bij naar Leopold en deze kondigde aan te stoppen met het uitgeven van de Gouden Boekjes en deed de boekjes in de ramsj. Gelukkig sprong uitgeverij Rubinstein in het gat. Deze uitgever van boeken, audio- en audiovisuele producten geeft nu een aantal klassiekers als `Het koekemannetje' en `Plofje de olifant' opnieuw uit. En nog beter: afgelopen jaar is voor het eerst in 25 jaar weer een nieuw oorspronkelijk Nederlands Gouden Boekje verschenen met de smakelijke titel `Het meisje dat alleen maar witte chocola lust'. Ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum organiseert het Zuiderzeemuseum een expositie en wordt er in het voorjaar zelfs een Gouden Boekje uitgegeven dat zich geheel afspeelt in het Zuiderzeemuseum.

Tentoonstelling

Bijzonder aan de expositie is dat een groot aantal unieke uitgaven en originele illustraties, uit het archief van de Western Printing and Lithographing Compagny in Racine (Wisconsin), te zien is. Veel van deze illustraties, waaronder de oudste uit de meest populaire uitgaven, zijn nog nooit eerder aan het publiek getoond. Werk van de vier belangrijkste illustratoren, Gustaf Tenggren, Garth Williams, Tibor Gergely en Richard Scarry ontbreekt uiteraard niet. Hieronder bevindt zich origineel werk voor `Sambo, het kleine zwarte jongetje'. Rond dit Gouden Boekje ontstond in Amerika een rel vanwege de vermeende racistische inhoud. De controverse liep in de jaren zeventig zo hoog op dat het boekje niet herdrukt werd. En ook in Nederland werd de Annie M.G. Schmidt versie van Sambo - `hij was pik pik zwart' - niet herdrukt.

Van `Vijf brandweermannetjes' zijn zelfs originele tekeningen, die niet in de originele Nederlandse uitgave staan, te zien. Ter gelegenheid van het jubileum geeft uitgeverij Rubinstein het verhaal over de brandweer die een brandje blust in het huis van familie Lutteput overigens in de onverkorte versie met alle 42 illustraties uit. Verder is er op de tentoonstelling veel merchandising rond de `Little Golden Books' te zien. Van pyjama tot lampenkap en van speelgoed tot een serviesje. Daarnaast vertellen bekende Nederlanders, zoals tv-presentatrice Mieke van der Weij, met enig jeugdsentiment over hún favoriete Gouden Boekje. Voor de huidige jeugd is er een speciale zaal ingericht waar ze met papa en mama of opa en oma hun `eigen feestje' kunnen bouwen. Er zijn puzzels, spelletjes en kleurplaten, die allemaal gebruikt mogen worden. In de filmzaal is de Villa Achterwerkserie `Gebakken Mannetjes' te zien. De VPRO maakte in 2002 samen met theatergezelschap Orkater zeven afleveringen gebaseerd op de Gouden Boekjes. Op basis van een voorwerp op tafel, bijvoorbeeld een speelgoedhuisje of brandweerautootje, zoomt de camera in en loopt de kijker zo de speelgoedwereld binnen. Zo komen de Gouden boekjes in het Zuiderzeemuseum tot leven.


---

Openingstijden & informatie

Het museum is zeven dagen in de week geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer actuele informatie kunt u een e-mail sturen naar netpost@zuiderzeemuseum.nl
of tijdens kantooruren bellen met 0228 - 35 11 11.