Partij van de Arbeid

12-11-2003

Aan : PvdAers in de stadsdelen en de centrale stad, werkgroep Dienstverlening, woordvoerders/portefeuillehouders ICT & andere betrokkenen

Betreft : Uitnodiging 22 november 2003

Thema : Dienstverlening in Amsterdam

Nooit meer van het kastje naar de muur

De gemeente Amsterdam kent zestig verschillende soorten loketten: van centrale diensten, gemeentebedrijven en stadsdelen. Die doen allemaal zo goed hun best, dat burgers soms door de bomen het bos niet meer zien. Binnenkort komen er miljoenen naar de stadsdelen om de dienstverlening in de zorg te verbeteren. Hoe pakken we zoiets aan? De PvdA-werkgroep Dienstverlening belegt daarover op 22 november een conferentie voor ieder die daarover mee wil denken.

Waar : Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61 (tegenover ingang Artis).

Datum : zaterdag 22 november 2003

Start : 10.30 tot 13.00 uur

De burger koning. Dat was het motto van een initiatief van PvdA- gemeenteraadslid Herman Marres, dat vorig jaar door de gemeenteraad is onderschreven. Achterliggend idee was: ga niet uit van de bestaande diensten, maar ga uit van de vraag van de burger. Door slim gebruik van ICT kan dienstverlening beter op elkaar en vooral op de burger worden afgestemd. Dat levert nog geld op ook, om meer aandacht te geven aan wie het echt nodig heeft. Benut de laagdrempeligheid van stadsdelen als een soort front-office van alle centrale diensten. Dan kan elke burger daar in principe voor alle mogelijke diensten terecht en wordt hij nooit meer van het kastje naar de muur gestuurd.

Inmiddels wordt hier door het College, de Bestuursdienst, de Dienst Informatisering en een aantal stadsdelen aan gewerkt. Om als PvdA Amsterdam mee te kunnen denken, is een werkgroep opgericht. Herman Marres hoopt dat meer stadsdeelbestuurders en -raadsleden actief aan de werkgroep gaan deelnemen. Het moet immers een mega-operatie ten faveure van de stadsdelen worden, benadrukt hij. Zonder hun actieve bijdrage komt dit niet van de grond en torpederen zij een voorstel dat de stadsdelen juist ten goede komt, aldus het raadslid.

Daarom organiseert de werkgroep nu een conferentie. Een voormalige gemeenteambtenaar zal daar vertellen hoe zij nu als buitenstaander tegen de gemeentelijke bureaucratie aankijkt. Een bestuurder van de Rabobank vertelt over hun dienstverleningsconcept en daarna licht Zeeburgs bestuursvoorzitter Tjeerd Herrema een tipje van de sluier op over recente ontwikkelingen in het Bestuursakkoord, ten behoeve van een betere dienstverlening aan Amsterdammers. Hierna zullen de deelnemers zelf in groepen aan de slag gaan met het formuleren van concrete aanbevelingen om de Amsterdamse dienstverlening te verbeteren. Tenslotte vindt er nog een algemene terugkoppeling plaats.

Het programma

11:00 Aanvang


- Opening en introductie door voorzitter van de werkgroep Dienstverlening Jesse Bos


- Ervaringen van de Amsterdammer Silvie van Venrooij


- Oplossing Bedrijfsleven door Rabobank- Arne van Nugteren


- Ontwikkelingen bestuursakkoord Stadsdelen- Centrale Stad Tjeerd Herrema

11.30 Verdeling in 3 groepen, met als opdracht het opstellen van aanbevelingen

12.30 Plenaire terugkoppeling

Wilt u bij deze bijeenkomst dan verzoeken wij u om u aan te melden bij pvda@raad.amsterdam.nl. Ook kunt u via dit adres mensen aanmelden voor de Werkgroep Dienstverlening.

De volgende werkgroep bijeenkomst is gepland voor donderdag 13 november om 20.00 in de Stopera, zaal 0232

http://www.dutchbrite.nl/web_os_1_4/default.asp?site=pvda

U kunt voor vragen en/ of verdere informatie contact opnemen met werkgroepvoorzitster Jesse Bos (tel. 6321835 of email: jesse.bos@chello.nl) of

Simone Veldema (fractiemedewerker PvdA, 020-5523477).

Met vriendelijke groet

Jesse E. Bos, Voorzitter Werkgroep Dienstverlening, 06-11167632

Simone N. Veldema, 020-5523477

Simone Veldema