Ingezonden persbericht


Aan de redactie Amersfoort 6 november 03

'Moeder daar is Armando'
Themamiddag in het Armando Museum

Op zaterdag 22 november organiseert het Armando Museum weer een themamiddag rondom de tentoonstelling en publicatie Drijfveren. Armando en de Informelen. In deze middag onderzoeken we de drijfveren van deze kunstenaars, hun werk en de cultuurhistorische context waarin dit werk uit de tweede helft van de jaren vijftig tot stand kwam. De middag duurt van 13 - 16.30. De toegang bedraagt E 15 inclusief museumentree, koffie en thee, rondleiding door de tentoonstelling. De middag wordt begeleid door drs. Sity Fokkema, als freelance historica verbonden aan het Armando Museum. Aantal deelnemers: maximaal 15. Reserveren is noodzakelijk.

'Moeder daar is Armando.' De slotregel van een gedicht dat Cees Buddingh' voordroeg tijdens de opening van een expositie van Armando in Galerie . 31 op 14 september 1958. Deze regel is tekenend voor de sfeer waarin het werk van Armando en zijn collegakunstenaars Jan Schoonhoven, Henk Peeters, Jan Henderikse, Kees van Bohemen in de tweede helft van de jaren vijftig werd ontvangen. De kunstenaars vormden samen de Nederlandse Informele Groep, een groep die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de na-oorlogse beeldende kunst. 'Een groep met stoottroepkracht', dat wilden ze graag zijn. De ingeslapen burgerij die na de oorlog weer haar gewone leven had opgepakt wakker schudden. Een rol spelen in het tot leven wekken van een nieuwe kunst, etc. Dat hen dat niet in dank werd afgenomen in het klimaat van de jaren vijftig spreekt wellicht voor zich. De recensenten spraken zelfs van 'misdadige kunst', 'nihilistisch', 'ontaard'. Nu kijken we daar heel anders tegenaan en hebben we oog voor het streven van de kunstenaars om tot een nieuwe vorm van kunst te komen voorbij de grenzen van mooi en lelijk. Nu, bijna vijftig jaar later hebben we meer zicht op de 'drijfveren' van de kunstenaars waren, hoe ze hun rol in de maatschappij zagen en hoezeer ze zich bij de maatschappij betrokken waren.

Tijdens 'Moeder daar is Armando' is er aandacht voor kunstgeschiedenis, voor de cultuurhistorische context waarin het werk van bovengenoemde kunstenaars tot stand kwam en voor de 'drijfveren' van Armando en de anderen. Aangevuld met een aantal teksten van Armando en het kijken naar de werken in de tentoonstelling biedt deze middag een boeiend beeld van deze destijds zo schokkende informele periode. Er is ruim tijd voor eigen ervaringen, reflectie en uitwisseling.

Voor informatie: www.armandomuseum.nl. Opgeven kan via internet, email: info@armandomuseum.nl of telefonisch op 033 461 40 88.

De volgende themamiddagen rondom 'Drijfveren' worden georganiseerd op de dinsdagen 13 januari en 10 februari 2004.)

---- --