Ingezonden persbericht


Aan de redactie

Persbericht

Een leven op de vlucht

Vluchtelingen willen ondanks alle ellende een normaal leven leiden. Deze problematiek speelt niet alleen ver weg, maar ook in onze stad. Het op zaterdag winkelend publiek kan in een echte vluchtelingentent de film 'Sheltered Life' zien. Hoe pakken vluchtelingen uit Tsjetsjenië in een vluchtelingenkamp de draad weer op? Alleenstaande jonge vluchtelingen in Dordrecht moeten ook weer verder met hun leven. Het maatjesproject 2-gether probeert jonge vluchtelingen uit hun isolement te halen: een kans op een nieuw leven. De ketting- rap 'Op de vlucht' op de muziek van DEF-P en de Onderhonden nodigt het publiek uit om al rappend zijn mening te geven over de vluchtelingenproblematiek.

Bres, stichting voor opvang van vluchtelingen en nieuwkomers, Het Nederlandse Rode Kruis, COS Zuid Holland Zuid, centrum voor internationale samenwerking en Stichting Join Media organiseren op zaterdagmiddag 22 november op het Scheffersplein in Dordrecht evenement 'Een leven op de vlucht

Publiek een stap verwijderd van het leven in een vluchtelingenkamp In een echte UNHCR vluchtelingentent wordt de film Sheltered Life vertoond, gemaakt door Ingrid Bosma en Job Groenewegen van Stichting Join Media. De tent is niet groot, een oppervlakte van 4 bij 4 meter die een familie van 6 personen normaliter ter beschikking heeft, biedt nu plaats aan circa 20 toeschouwers. De film belicht het dagelijkse leven in een vluchtelingenkamp. Het is een ongebruikelijke film over vluchtelingen. Geen beelden van ellende en politiek gesteggel. In Sheltered Life laten bewoners van een vluchtelingenkamp zien hoe zij in hun bescheiden tenten een nieuw soort gemeenschapzin hebben gecreëerd..

2-gether
Alleenstaande jonge vluchtelingen hebben vaak weinig sociale contacten, problemen met de taal en moeite met de nieuwe cultuur. Door middel van het maatjesproject bieden het Rode Kruis en Bres hen de helpende hand. Vijftien vrijwilligers en vijftien vluchtelingenjongeren worden met elkaar in contact gebracht. Ze gaan dan samen naar de film.disco of het fitnesscentrum.

Rappen met muziek van Def P en de Onderhonden met de ketting-rap 'Op de vlucht.' Omstanders worden uitgenodigd om te rappen op de beat van 'Op de vlucht' van Def P en de Onderhonden terwijl de videoclip van dit nummer in de tent te zien is. Deze rap is ontwikkeld als ketting-rap. De microfoon wordt doorgegeven om te rappen over het onderwerp vluchtelingen. Def P en de Onderhonden zullen zelf aanwezig zijn.

Programma

Aanvang
14.15 uur Filmvertoning Sheltered Life voor genodigden met discussie, presentatie maatjeproject 2-gether, start rap 14.30 18.00 uur Vertoning film, rap met publiek



Ingezonden persbericht