Universiteit van Utrecht

Persaankondiging van de Universiteit Utrecht
Utrechts Universiteitsfonds / Alumnibureau

17 november 2003

Utrecht-lezingen in de regio 2003
Universiteit en samenleving: een moeizaam huwelijk?

Welke normen en waarden gelden voor de universiteit? Hoogleraar Universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman schetst in vogelvlucht een aantal ontwikkelingen uit de voorbije twee eeuwen. Op 22 november aanstaande is de verhouding tussen universiteit en samenleving het centrale thema van de Utrecht-lezing in Wageningen.

In wezen gaat deze discussie over de moeizame verhouding tussen universiteit en maatschappij. Met de recente invoering van het bachelor-mastermodel aan de Nederlandse universiteiten zijn opnieuw discussies gevoerd over de aard en het wezen van de universiteit. Waartoe dient een universiteit eigenlijk op te leiden? Worden aan de universiteit gespecialiseerde wetenschapsbeoefenaren opgeleid of is de universiteit de leverancier van breed, maar academisch gevormde alumni? Dat is een discussie die nu al bijna twee eeuwen oud is, maar die blijkbaar nog niets aan actualiteit heeft ingeboet.

Leen Dorsman
Leen Dorsman (Ooltgensplaat, 1955) studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, en vervolgde met een studie geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Sinds 1995 is hij lid van de Commissie Geschiedschrijving Universiteit Utrecht en redigeerde hij voor deze commissie 'Beroep op de Wetenschap. Utrechtse geleerden tussen universiteit en samenleving 1850-1940'. In het verlengde daarvan volgde in 2001 zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar in de universiteitsgeschiedenis vanwege het Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. In 2000 was hij 'Docent van het Jaar' van de Universiteit Utrecht.

Utrecht-lezing
De bijeenkomst is onderdeel van een reeks van 'Utrecht-lezingen in de regio' die dit najaar worden gehouden op verschillende plaatsen in Nederland. De lezingen zijn een initiatief van de Universiteit Utrecht en het Utrechts Universiteitsfonds en worden door regionale netwerken van alumni gerealiseerd. De lezingen zijn toegankelijk voor alumni en andere relaties van de Universiteit Utrecht.

Meer informatie
Zaterdag 22 november 2003, 11.00 uur (ontvangst vanaf 10.00 uur) Utrechtlezing: Universiteit en samenleving : een moeizaam huwelijk? Prof.dr. Leen Dorsman
Wageningse Berg, Generaal Foulkesweg 96, Wageningen Onderdeel van het programma 'Utrecht-lezingen in de regio' Meer informatie over deze en de overige Utrechtlezingen: www.alumni.uu.nl
U kunt ook bellen met een van de regionale trekkers: mr.ing. Freek Appel, 031-863 6507, of 06-558 72730

Voorlichter Roy Meijer (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl