Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 18-11-2003

Televisie
DIERENMANIEREN OP REIS
Uitzending zaterdag 22 november
Nederland 2 ­ 17.25 uur


---
Martin gaus op reis door kenia

Op zaterdag 22 november is de eerste aflevering van een tweedelige serie DIERENMANIEREN OP REIS waarin Martin Gaus op reis gaat door Kenia. Hij gaat daar op zoek naar de olifant. Een goede plek om ze te vinden is Mwaluganje Elephant Sanctuary, een paar uur rijden van de havenstad Mombasa.

Dit beschermde gebied is eigenlijk een speciale olifantencorridor, van Shimba Hills Reservaat naar Mwaluganje Forest. De dieren kunnen nu zonder probleem van het ene naar het andere gebied lopen. Vroeger leverde dat veel zorgen op voor de boeren die daar woonden. Olifanten kwamen regelmatig langs om de oogst op te eten. Voor die ­ veelal - arme boeren was zo'n bezoek van de dikhuiden een regelrechte ramp. Nu hebben al deze mensen een stuk grond gekregen buiten de Sanctuary. Bovendien blijven ze aandeelhouder van het olifantengebied. Zo krijgen ze ook nog eens een deel van het geld dat toeristen betalen om de olifanten te zien. De olifanten zijn nu een inkomstenbron. Het project is een goed voorbeeld van hoe mens-dier conflicten kunnen worden opgelost.

Verder bezoekt Martin twee projecten van de WSPA (World Society for the Protection of Animals). Belangrijk onderdeel vormen de voorlichtingsprogramma's voor de schooljeugd. Kinderen leren zo op jonge leeftijd respectvol om te gaan met dieren. Martin wordt uitgenodigd in één van de armste wijken van Mombasa een les bij te wonen. Voor Gaus zal het een bijzondere ervaring worden.

De tweede aflevering van Martins bezoek aan Kenia wordt uitgezonden op zaterdag 29 november a.s.