Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 18-11-2003

Televisie
KUNST... OMDAT HET MOET!!
Uitzending zaterdag 22 november
Nederland 2 ­ 00.03 uur

Bijzondere documentaire over omstreden architect wijdeveld

Binnenkort stopt de TROS met het kunstprogramma KUNST... OMDAT HET MOET!! Als afscheid hebben de vier redacteuren van de afgelopen negen jaar ieder hun 'dierbaarste' programma mogen kiezen. Op zaterdag 22 november is het tweede van de vier 'afscheidsprogramma's' te zien getiteld: 'Wijdeveld'.

Tweeëntwintig jaar geleden maakte regisseur en 'kritisch bewonderaar' HANK ONRUST voor de toenmalige TROS-kunstrubriek "t Heilig Vuur" een prachtige documentaire over de omstreden architect H. Th. WIJDEVELD (1885-1987). Wijdeveld was na de Tweede Wereldoorlog niet alleen omstreden in het kader van zijn ideeën op architectonisch gebied, maar voornamelijk vanwege zijn -vermeende- pro-Duitse sympathiën, zoals verwoord in zijn boek 'De nieuwe orde'. Ook in 1997 zijn de gedachtenwereld en de scheppingsdrang, alsmede de aan die `drang' ontsproten architectonische ontwerpen méér dan de moeite waard om kennis van te nemen.

Aan de hand van interviews met Wijdeveld, grotendeels opgenomen bij door hem ontworpen gebouwen, wordt een beeld geschetst van leven en werken van de architect. Aan de orde komen: de bouw van de 'Bloemendaalse Schoolvereniging'; zijn leertijd bij architecten van Straaten en Cuypers; de brand in de Amsterdamse Vondelkerk; zijn ontwerp van de stallen bij kasteel 'de Haar'; zijn verblijf in Engeland; zijn samenwerking met de Franse architect Cordonnier; zijn medewerking aan het fameuse tijdschrift 'Wendingen'; zijn ontwerp voor het Nederlands paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Antwerpen; zijn ontwerp voor een volkstheater in het Vondelpark; zijn werkgemeenschappen in Loosdrecht, Cavalière Cap Nègre (Frankrijk) en Lage Vuursche; zijn verblijf in de USA op uitnodiging van Frank Lloyd Wright; zijn gasthoogleraarschap aan de universiteit van San Francisco en de Tweede Wereldoorlog en de na-oorlogse beschuldigingen van pro-Duitse sympathiën...