Ingezonden persbericht

Monsters uit Harry Potter in het Noordbrabants Museum

Ga je zaterdag ook het nieuwe boek van Harry Potter kopen? Dan moet je in het weekend gelijk het Noordbrabants Museum bezoeken met je boek. Met een exemplaar van De orde van de feniks mogen kinderen tot 15 jaar namelijk op zaterdag 22 en zondag 23 november voor de helft van de gewone toegangsprijs naar de tentoonstelling Monsters & Fabeldieren! In deze monsterlijke tentoonstelling kom je meer te weten komen over de geschiedenis van de gedrochten, griezels en mengwezens. Ook de basilisk, de feniks, de draak, de eenhoorn en andere fabeldieren uit de boeken van J.K. Rowling zijn in het Noordbrabants Museum te zien.

De tentoonstelling opent met een kakofonie aan beelden. Griezelfilms uit de jaren vijftig met enge mutanten, spektakelfilms uit de jaren zestig met knullige trucages van griffioenen, gorgonen en zeedraken, sciencefiction met buitenaardse wezens en tekenfilms van Disney met vertederende monsters en grappige fabeldieren. Zo wordt de bezoeker eraan herinnerd dat monsters en fabeldieren van alle tijden zijn. Want de recente hausse aan monsters en fabeldieren komt niet uit de lucht vallen. Deze schepsels hebben een lange traditie. Die traditie, vanaf de Oudheid tot ongeveer 1800, wordt getoond op deze tentoonstelling.

Natuurlijk is de betekenis en de functie van de fabeldieren in al die eeuwen niet hetzelfde gebleven. In de heidense Oudheid hadden fabeldieren een andere symboliek dan in de christelijke Middeleeuwen. Toch zijn er ook constanten. In alle perioden verbeeldden monsters en fabeldieren onverklaarbare natuurverschijnselen en onbenoembare angsten. Ook gaven monsters door hun afwijkende gedrag de grenzen van het 'normale' en toelaatbare aan. En altijd waren er kunstenaars die met veel fantasie en vakmanschap de meest verbazingwekkende schepsels wisten te creëren.

Kom dit weekend dus naar het Noordbrabants Museum om de geschiedenis van de monsters en fabeldieren te ontdekken. Neem de nieuwe Harry Potter, De orde van de feniks, mee en dan mag je voor 1,50 euro naar binnen in plaats van 3 euro. Deze actie is voor kinderen tot 15 jaar. Het museum is op zaterdag en zondag open van 12.00 uur tot 17.00 uur. Voor meer informatie of een routebeschrijving kijk op www.noordbrabantsmuseum.nl.

Dit bericht werd u toegezonden door:
Ingrid van Berlo
Afdeling communicatie
Noordbrabants Museum
Postbus 1004, 5200 BA 's-Hertogenbosch
tel. 073- 68 77 808.

Mocht u geen prijs meer stellen op het toezenden van onze berichten, dan verzoeken wij u dit per ommegaande aan ons te melden. Wij zullen uw adres dan zo spoedig mogelijk uit ons bestand verwijderen.

Monsters en Fabeldieren, 2500 jaar geschiedenis van randgevallen Te zien van 20 september t/m 4 januari 2004.
Voor meer informatie http://www.noordbrabantsmuseum.nl