Partij van de Arbeid



PERSBERICHT


PvdA-voorlichting



Den Haag, 21 november 2003



PvdA start serie fundamentele debatten over dilemma's uit het rapport van de commissie De Boer en over het Beginselprogramma


De Partij van de Arbeid zal de komende twee jaar over een aantal onderwerpen fundamentele debatten te voeren. Begonnen wordt nu met drie debatten, en wel over: "Democratie en bestuurlijke vernieuwing", "Integratie en immigratie" en "Kosten en toegankelijkheid in de zorg". De debatten zijn mede gebaseerd op de in het rapport van de commissie De Boer "De kaasstolp aan diggelen" geschetste dilemma's. Tevens gaat het debat van start over het Beginselprogramma. Tijdens het PvdA-Kennisfestival, dat zaterdag 22 november in Leiden plaatsvindt, vindt de officiële aankondiging van de debatten plaats.


Per onderwerp is een projectgroep in het leven geroepen, waarin leden van de Tweede-Kamerfractie en andere door het partijbestuur aangezochte partijgenoten plaats nemen. De projectgroepen hebben de opdracht te komen tot een sociaal-democratisch herkenbare fundamentele plaatsbepaling op het desbetreffende onderwerp. Zij hebben een adviserende functie aan fractie en partijbestuur.


Nauw verbonden met de projectgroepen worden in het land speciale partijbrede bijeenkomsten georganiseerd, ter voeding van de projectgroepen.


Een coördinatiegroep Projecten zorgt voor de verbindingen tussen de verschillende discussies. Ruud Koole, Wouter Bos, Margreeth de Boer, Paul Kalma en de voorzitters van de projectgroepen hebben zitting in dit coördinatieteam.



Democratie en bestuurlijke vernieuwing


Aan de projectgroep Democratie en bestuurlijke vernieuwing nemen vanuit de Tweede Kamerfractie deel: Niesco Dubbelboer, Klaas de Vries en Mariëtte Hamer. Daarnaast hebben zitting Rudi Andeweg (hoogleraar politieke wetenschap, universiteit Leiden), Jetta Klijnsma (wethouder in Den Haag) en Lodewijk Asscher (raadslid te Amsterdam, docent privaatrecht Universiteit van Amsterdam). Niesco Dubbelboer zal de projectgroep in de beginfase voorzitten. De projectgroep heeft de opdracht voorstellen te doen met betrekking tot onder meer de gekozen burgemeester, het kiesstelsel en het referendum vanuit een samenhangende visie op de verhouding tussen directe en indirecte democratie en op de relatie tussen verschillende bestuurslagen in een gemoderniseerd Huis van Thorbecke.



Integratie en Immigratie


De projectgroep Integratie en Immigratie bestaat uit de Tweede-Kamerleden Jeroen Dijsselbloem, Karin Adelmund en Nebahat Albayrak. Tevens zijn lid Schelto Patijn


(oud-burgemeester Amsterdam, voorzitter projectgroep), Ronald Bandell (burgemeester Dordrecht), Dominic Schrijer (dagelijks bestuurder deelgemeente Rotterdam Charlois), Mohamed Sini (voorzitter van de stichting Islam en Burgerschap) Godfried Engbersen (hoogleraar sociologie, Erasmus Universiteit Rotterdam). De opdracht is te komen met voorstellen tot een houdbare immigratiepolitiek en een effectiever integratiebeleid binnen een algemeen kader van opvattingen over rechten en plichten (betaalbaarheid, burgerschap) en rechtsstaat.



Kosten en toegankelijkheid in de zorg


Vanuit de Tweede-Kamerfractie hebben Frank Heemskerk en Jose Smits zitting in de derde projectgroep Kosten en toegankelijkheid in de zorg. Verder nemen deel: Steven de Waal (lid van het partijbestuur, tevens voorzitter projectgroep), Kim Putters (lid van de Eerste-Kamerfractie en universitair docent Erasmus Universiteit Rotterdam), Hugo Keuzenkamp (hoogleraar economie Universiteit van Amsterdam) en Erik Sloot (voorzitter van de PvdA-werkgroep patiënt Centraal, directeur ziekenhuis). Van deze projectgroep wordt verwacht dat zij voorstellen doet voor een betaalbaar en toegankelijk stelsel van kwalitatief goede zorg.


Beginselen

Onder een gedeeld voorzitterschap van de partijvoorzitter Ruud Koole en de voorzitter van de Tweede-Kamerfractie Wouter Bos gaat ook de commissie Beginselprogramma van start. Hierin hebben verder zitting: Bertus Mulder (Gedeputeerde provincie Friesland), Rene Cuperus (wetenschappelijk medewerker WBS), Monica Sie (politicologe bij de WRR), Coen Teulings (hoogleraar economie en directeur Tinbergeninstituut Universiteit van Amsterdam), Guusje ter Horst (burgemeester Nijmegen), Mark Bovens (hoogleraar bestuurskunde Universiteit Utrecht). De commissie heeft als opdracht een bondig Beginselprogramma te formuleren, dat aangeeft wat de centrale sociaal-democratische waarden zijn, van waaruit praktische politiek moet worden bedreven. Het zal mede gebaseerd zijn op een doordachte analyse van maatschappelijke ontwikkelingen, van eerdere beginselprogramma's en van het actuele politiek-filosofische debat.


Parallel aan de discussie in de commissie worden er ter voeding daarvan verschillende bijeenkomsten in de partij belegd.


De commissie biedt medio 2004 het partijbestuur haar ontwerpbeginselprogramma aan. Na de besluitvorming in het partijbestuur wordt het Beginselprogramma van de Partij van de Arbeid tijdens het congres in het najaar van 2004 vastgesteld.


In het voorjaar 2004 zullen debatten over "Kwaliteit en sturing van de publieke sector", "Nationale en internationale veiligheid" en "Sterk en sociaal: groei en inkomen" van start gaan.



Voor nadere informatie: Altie Blanken 06 - 215 66 951



* Bezoek ook onze website www.pvda.nl