TNO

TNO

Gezamenlijke robotcompetities TNO en LEGO

Zaterdag 22 november 2003 organiseert TNO in de Botshal van TNO Wegtransportmiddelen in Delft de vierde TNO Robotcompetitie. Tegelijkertijd organiseert de stichting Techniekpromotie in het nabijgelegen Pulsfysicalab de finale van de eerste FIRST LEGO League.

Robots in de maatschappij
Robots nemen ons nu en naar verwachting nog meer in de toekomst allerlei gevaarlijk, onaangenaam, of saai werk uit handen. Vooral autonome robots, dat zijn intelligente apparaten die zonder directe menselijke besturing werken, zijn een grote belofte voor een veilige en aangename toekomst.

TNO Robotcompetitie
De TNO Robotcompetitie is een wedstrijd tussen 19 geheel autonome robots, die van een vast en zeer beperkt budget in de vrije tijd van de deelnemers zijn gebouwd. De robots moeten vijf verschillende opdrachten vervullen, van het vinden van de uitgang in een eenvoudig doolhof tot het scoren van een doelpunt. De teams zijn afkomstig van TNO-instituten en, voor het eerst dit jaar, ook van universiteiten en bedrijven.

TNO werkt nu al aan die toekomst met robots in allerlei projecten voor bedrijven en overheid op het gebied van: 1. maatschappelijke veiligheid;
2. revalidatie en verzorging;
3. transport en logistiek.
De TNO Robotcompetitie moet worden gezien als ondersteuning van deze professionele projecten. Het is een competitieve wedstrijd die bovenal ook gezellig voor deelnemers en bezoekers is.

FIRST LEGO League
De stichting Techniekpromotie uit Eindhoven ontwikkelt en ontplooit activiteiten die jongeren bewust maken van de ondersteunende rol die de techniek en technologie in onze samenleving hebben.

De FIRST LEGO League (FLL) is een wedstrijd die kinderen tussen de 8 en 14 jaar uitdaagt om een volledig autonome robot te ontwerpen, te programmeren en te bouwen, gebruikmakend van het LEGO MINDSTORMS systeem.

De teams, bestaand uit 5 tot 10 kinderen, krijgen verschillende problemen voorgelegd rond het thema van dit jaar, MISSION MARS. Dit thema vraagt de teams een robot te ontwerpen die de uitdagingen aan kan waar wetenschappers en ingenieurs van ruimtevaartorganisaties mee te maken krijgen bij huidige en toekomstige missies naar Mars.

Dit jaar wordt de FLL voor het eerst georganiseerd in Nederland, maar wereldwijd doen er bijna 30.000 kinderen mee. In totaal zullen vijftien teams strijden om de verschillende prijzen die te verdelen zijn tijdens de landelijke finale. Deze prijzen zijn te winnen in de categorieën beste robotprestatie, robotontwerp, teamgeest en teamwork, maar ook voor de beste presentatie over een missie op Mars is een prijs te verdienen. Zoals al blijkt uit de verscheidenheid van categorieën, is meer dan alleen de robot belangrijk en wordt de hoofdprijs uitgereikt aan het team dat op al deze vlakken goed weet te scoren.

Met vriendelijke groet,

Maarten Lörtzer,
Persvoorlichting TNO

U bent van harte welkom om beide robotcompetities bij te wonen.

Aanmelden
In verband met de veiligheidsregels die gelden bij TNO vragen wij u zich bij aankomst te melden bij de portier.

Verdere informatie
TNO Robotcompetitie: http://www.tno.nl/instit/fel/felnews/nl/robotcompetitie.html en bij Paul van Wezenberg, TNO-FEL: vanWezenberg@fel.tno.nl of 070 374 05 33 First LEGO League & Stichting Techniekpromotie:

Wiebe Wagemans, T 040 247 3300, w.wagemans@techniekpromotie.nl


---- --