Gemeente Den Haag


Ruiming bommen Pijnacker-Nootdorp en Leidschenveen op 23 november

(21 oktober)

Zondag 23 november ruimt de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) twee vliegtuigbommen, die liggen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp en Leidschenveen (gemeente Den Haag). Het betreft hier 500-ponders, die in de Tweede Wereldoorlog zijn afgeworpen.

Eén bom ligt in het weiland bij Leidschenveen. De andere bom ligt bij de A12 en de spoorlijnen Den Haag Centraal - Utrecht en Den Haag Centraal - Rotterdam Hofplein. De A12 en beide spoorlijnen zullen als gevolg van de ruiming gestremd zijn in de ochtend. Een klein aantal directe omwonenden wordt geëvacueerd. Getracht wordt de overlast zoveel mogelijk te beperken. De bommen liggen afgeschermd en leveren geen gevaar op voor omwonenden.

Gevolgen omwonenden
Het aantal te evacueren woningen is gering. Evacuees wordt verzocht een onderkomen te zoeken bij vrienden of familie. Als dat niet kan, verzorgt zorgt de gemeente voor een alternatieve verblijfplaatsf.

Gevolgen weggebruikers
Op zondag 23 november zal in de ochtend de A12 tussen het Prins Clausplein en afrit 7 Zoetermeer-Oost in beide richtingen volledig afgesloten zijn voor het verkeer.

Verkeer vanuit Den Haag en het Westland richting Gouda/Utrecht en vice versa wordt omgeleid via de A13, A20 naar de A12. Verkeer vanuit Bleiswijk, Zevenhuizen en Waddinxveen wordt omgeleid via de A20 en A13.
Verkeer vanuit Amsterdam richting Zoetermeer wordt omgeleid via A4, afrit 7 Zoeterwoude-Dorp en vervolgens de N206. Ook zal een aantal lokale wegen worden afgesloten. Nadere informatie volgt.

Gevolgen treinreizigers
Tijdens de ruiming van de bommen is er geen treinverkeer mogelijk op de trajecten Den Haag Centraal - Zoetermeer en Den Haag Centraal - Rotterdam Hofplein. Reizigers dienen rekening te houden met een extra reistijd van een half uur en uitval van treinen. Zodra de ruiming achter de rug is zal de normale dienstregeling weer worden hervat.