Politie Gelderland-Zuid

+ Korpsstaf

Datum 23 november 2003

Van / afdeling Communicatie

Regionaal Persbericht

District Stad Nijmegen

Verdachte van oplichting aangehouden - Vrijdagmiddag is een 59-jarige man uit Gouda aangehouden omdat hij geprobeerd had een bedrijf in de Javastraat op lichten. De man was met een vervalste brief van dat bedrijf naar een bank in Nijmegen gegaan. In die brief stond dat een bedrag van E 28.000,-- meegegeven kon worden. De bank belde naar het bedrijf en de directeur van het bedrijf vertelde dat er niets van het hele verhaal klopte. De bank belde vervolgens de politie die de man, die buiten de bankgebouw even stond te wachten, aanhield. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en daar bekende hij de poging tot oplichting. Nadat proces-verbaal tegen de man is opgemaakt werd hij heengezonden. De politie stelt nog een nader onderzoek in.

Nijmegenaar, verdacht van in bezit hebben van vuurwapen, aangehouden - Vrijdagavond heeft de politie een 31-jarige inwoner van Nijmegen in zijn woning aan de Malvert, 86ste straat aangehouden omdat hij ervan verdacht werd een vuurwapen in zijn woning te hebben. De politie vond bij het onderzoek in zijn woning geen vuurwapen maar wel een busje traangas, zeven zakken hennep en een 100-tal pillen en een kogelwerend vest en een zakje sportmedicijnen zoals testosteron en clenbuterol. Er is proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Vrouw aangereden, bestuurder rijdt door - Vrijdagmiddag rond 14.50 uur is op de Malvert, 70ste straat een 76-jarige Nijmeegse die op haar fiets reed, aangereden door een auto. De vrouw kwam te vallen en werd vermoedelijk licht gewond per ambulance overgebracht naar het Canisiusziekenhuis. De automobilist reed door. De politie heeft tot nu toe geen getuigen van het ongeval kunnen vinden. Het onderzoek wordt voortgezet.

Jeugdige snorfietser aangehouden - Zaterdagavond rond 16.20 uur zag de politie twee jongens met elk een snorfiets op de Voorstenkamp, 11de straat. De jongens wilden zich uit de voeten maken. Eén van hen, een 14-jarige jongen, botste daarbij tegen een hekwerk van een woning waardoor het hekwerk beschadigd raakte. De andere zag kans weg te komen. De gevallen jongen krabbelde vlug overeind en wilde er alsnog vandoor gaan, maar toen was de politie er. De jongen werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De snorfiets werd teruggegeven aan de 18-jarige eigenaar en de jongen kreeg een proces-verbaal. Na verhoor is hij aan zijn ouders meegegeven.

Nijmegenaar gewond door glas - Een 36-jarige Nijmegenaar werd zaterdagmorgen rond 02.10 uur in een bedrijf aan de Graafseweg met een glas in het gezicht geslagen nadat hij een bezoeker had gewaarschuwd die zich vervelend tegen andere bezoekers gedroeg. De man is overgebracht naar het Radboud waar hij meerdere hechtingen in zijn gezicht kreeg. De man die met het glas had geslagen was het bedrijf uitgegaan. De politie stelt nog een nader onderzoek in.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding - Een 35-jarige inwoner van Nijmegen reed vrijdagmiddag op de Westkanaaldijk in zijn personenauto met een snelheid van 111 km per uur terwijl daar 50 km per uur is toegestaan. De politie hield de man staande en heeft zijn rijbewijs ingevorderd. Hij verklaarde dat hij haast had omdat hij naar een uitgaansgelegenheid moest. Er is proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Rijden tijdens ontzegging - Een 26-jarige Nijmegenaar werd als bestuurder van een personenauto zaterdagavond bij een alcoholcontrole op de Voorstenkamp 11de straat betrapt op alcoholgebruik. De man werd overgebracht naar het politiebureau, waar bij analyse van de adem bleek dat hij 220 Ugl blies. Bij nadere controle bleek dat de man niet in de auto mocht rijden wegens een ontzegging van de rijbevoegdheid tot juni 2004. Ook zou de auto volgens de beschikbare gegevens niet verzekerd zijn. De man kreeg een proces-verbaal en de auto bleef aan het bureau totdat de man aantoont dat de auto verzekerd is.

Aangehouden voor belediging - Een 33-jarige man uit Nijmegen schold de politie uit bij het voorkomen van een dreigend vechtpartijtje zondagmorgen rond 01.30 uur op de Molenstraat. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De Officier van Justitie legde hem een boete op van E 330,-- Daarna is de man weer heengezonden

Man steekt met glas - Een 28-jarige Nijmegenaar is zondagmorgen rond 02.30 uur in zijn woning aan de Neerbosscheweg aangehouden omdat hij even tevoren een 21-jarige man uit Cuijk in een horecagelegenheid aan de Wijchenseweg met een glas in zijn gezicht had geslagen. Daarbij liep de 21-jarige snijwonden in zijn gezicht op. Hij werd per ambulance overgebracht naar het Radboudziekenhuis waar hij ongeveer 40 hechtingen kreeg toegediend. De 28-jarige Nijmegenaar is ingesloten. De oorzaak van de gewelddadige mishandeling is gelegen in een al langer slepend conflict tussen de twee mannen.

Vechtpartij met gewonden op Plein 1944 - Zondagmorgen rond 04.00 uur werd gemeld dat er gewonden gevallen waren bij een vechtpartij aan Plein 1944. De politie ging erheen en kon even later op aanwijzen van een getuige op de Oude Haven een 20-jarige man uit Beuningen, die lopend vanaf Plein 1944 was weggegaan, aanhouden. Ondertussen was een 22-jarige Nijmegenaar al per ambulance naar het Radboud gebracht. Hij zou geschopt en geslagen zijn nadat een vriend van hem door een groep van ongeveer 10 man was aangevallen. Hij had het voor die vriend opgenomen, maar werd vervolgens zelf mishandeld. De politie stelt nog een nader onderzoek in.

Aangehouden wegens vernieling - Een 50-jarige Nijmegenaar is zondagmorgen rond 04.00 uur aangehouden omdat hij een uitgaansgelegenheid aan de Daalseweg binnenwilde terwijl de gelegenheid werd gesloten. De man, die dronken was, zou daarop tegen de ruit van de toegangsdeur geslagen hebben die daardoor vernield werd. De politie werd gebeld en de man is aangehouden. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Hij ontkende de ruit vernield te hebben.

Bekeuringen tijdens voetbalwedstrijd zaterdagavond NEC-PSV - De politie heeft 67 bekeuringen uitgeschreven voor parkeerovertredingen rond het stadion. 19 bekeuringen werden geschreven voor parkeren in het plantsoen, 10 voor parkeren op het trottoir, 20 voor parkeren in een parkeerverbod, 8 voor parkeren op een middengeleidestrook, 6 voor parkeren op een invalidenparkeerplaats zonder geldige invalidenparkeerkaart, 2 voor gevaarlijk c.q. hinderlijk parkeren en 2 voor parkeren bij een bushalte.

Beroofd van portemonnee - Zaterdagavond rond 22.30 uur is een 16-jarige Nijmegenaar op de Graafsebrug ter hoogte van de brug over het kanaal beroofd van zijn portemonnee. Dat gebeurde door een tweetal jongens van ongeveer 16 á 17 jaar uit een groepje van vier die de Nijmegenaar en zijn vriend met geweld bedreigden. Als de Nijmegenaar zijn portemonnee niet zou afgeven zou hij in elkaar geslagen worden. Daarop overhandigde de Nijmegenaar zijn portemonnee. In zijn portemonnee zaten enkele pasjes en persoonlijke documenten.
Even tevoren was dat op dezelfde locatie ook al gebeurd ten opzichte van een 15-jarige Nijmegenaar die door één ongeveer 16 á 17-jarige jongen uit een groepje van vier bij zijn keel werd gepakt en van achter door een andere jongen om zijn nek werd gepakt. Hij moest zijn GSM-telefoon, zijn portemonnee en een seizoenvoetbalkaart en een schoolpasje afgeven. De politie beschikt over het signalement van de verdachten en stelt een nader onderzoek in.

Rijbewijs ingevorderd wegens veel te hoge snelheid - Een 24-jarige inwoner van Oss moest zondagmorgen rond 01.45 uur op de Graafseweg bij een snelheidscontrole zijn rijbewijs inleveren. De verdachte reed 112 km per uur waar een maximum snelheid van 50 km per uur gold. Er is tevens proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Woninginbraak - In de avond en nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een woning aan het Zwanenveld, 23ste straat door de voordeur open te breken. Er is een onbekend geldbedrag uit de woning gestolen. De 47-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Elst / Nijmegen - grootscheepse alcoholcontrole A-325 - De politie in Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid hebben zaterdagavond en -nacht op de autosnelweg A325 tussen Arnhem en Nijmegen, ter hoogte van Elst, gezamenlijk een grootscheepse alcoholcontrole gehouden. Daarbij werden in totaal 40 bekeuringen uitgedeeld. De controle vond plaats tussen 21.00 uur en 04.00 uur en werd uitgevoerd door de verkeershandhavingsteams van beide politieregio's, in samenwerking met andere partners in verkeersveiligheid, zoals het Korps landelijke politiediensten, Koninklijke Marechaussee, Douane, de Inspectie Verkeer en Waterstaat, Provincie Gelderland en ANWB.

Evenementen

In totaal 75 personen van verschillende diensten namen deel aan de actie, die vooral tot doel had alcoholmisbruik in het verkeer terug te dringen. Ook het terugdringen van het aantal verkeersdoden en -gewonden als gevolg van ongevallen door het uitoefenen van gericht toezicht op de naleving wegenverkeerswetgeving, was mede de doelstelling van de grootscheepse controle. Vanwege een drietal gelijktijdige evenementen in het knooppunt Arnhem-Nijmegen, zoals de danceparty Qlimax in Gelredome, een popconcert in de veilinghal in Bemmel en de in Nijmegen te spelen voetbalwedstrijd NEC-PSV, werd door de verkeershandhavingsteams van beide politieregio's gekozen voor de A-325 ter hoogte van Elst als controleplaats.

Rijbewijzen ingevorderd

Bij de controle werden in totaal ruim 2100 blaastesten uitgevoerd. Tegen 7 bestuurders werd proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed. Daarbij werden alcoholpromillages gemeten van 0,54 tot en met 1,75 (tot ongeveer drieënhalf keer de toegestane hoeveelheid). Bij zes bestuurders werd het rijbewijs afgenomen, twee vanwege een alcoholpromillage van meer dan 1,31 en vier vanwege andere verkeersovertredingen zoals overschrijding van de maximumsnelheid.

Wapens

Daarnaast werd in 33 gevallen proces-verbaal opgemaakt voor diverse andere feiten, waaronder vervallen APK, foutieve of gebrekkige verlichting en bepalingen van de belastingwetgeving (BPM). Ook werden in drie gevallen wapens aangetroffen. Het ging om een slagwapen en twee spuitbusjes met weerloos makende stoffen. Tegen de bezitters is proces-verbaal opgemaakt, de wapens werden in beslag genomen.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie,

Politie Gelderland-Zuid