Ingezonden persbericht


Vogelexpositie I.F.O. featuring Hans Hut

Vogels herkennen en onderzoeken. Dat kunnen bezoekers in de expositie Identified Flying Objects (I.F.O.), die vanaf 23 november 2003 in het museum te zien is. De expositie is een samenwerkingsproject van het Natuurmuseum Nijmegen en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Het is een moderne, strak vormgegeven expositie die ook het jonge publiek moet aanspreken. Daarnaast is een fototentoonstelling over vogels van fotograaf Hans Hut te zien.

Allerlei soorten vogels, zoals een ijsvogel, een kuifeend, een biddende torenvalk en een jagende sperwer zijn te zien in zogenaamde â¤~zwevende⤮ vitrines, die met kettingen hangen aan een ijzeren stellage. Het publiek ziet de vogels letterlijk vliegen! Ook zijn vogelsporen te zien: prachtige veren, schedels, eieren, braakballen en nesten. Sommige voorwerpen hebben met opzet geen naam gekregen, dat zijn de UFO⤮s, de â¤~unidentified flying objects⤮. De bezoeker wordt uitgedaagd om met behulp van de vele vogelboeken de naam van het object op te zoeken.

Het technocentrum vormt het middelpunt van de expositie. Hier kunnen bezoekers vogelspelletjes spelen op computers en cd-rom⤮s met vogelinformatie raadplegen. Ook kunnen ze er luisteren naar de vele soorten vogelgeluiden. Luister eens naar het â¤~misthoorngeluid⤮ van de roerdomp. En klinkt het lied van de geelgors niet als de Vijfde Symfonie van Beethoven? In de chill-out hoek kan men relaxen op slaapstoelen met sfeerimpressies van vogelgeluiden. Waan je op de boort naar een Waddeneiland. Beleef een zomerse dag in een bloemrijke weide. En ervaar de sfeer van een heldere, maar ijzig koude winterdag.

Bezoekers kunnen hun opgedane vogelkennis testen in een heus vogelexamen aan de hand van meerkeuzevragen. Een videoproductie vertoont vogels in hun natuurlijke omgeving. Vloog daar een ooievaar of een reiger voorbij? Is dit het lied van de roodborst? De uitslag volgt direct op het examen zodat je meteen weet of je een beginner, een gemiddelde vogelkenner of een echte vogelexpert bent. Natuurlijk komt ook het vogelonderzoek van Sovon aan bod. De expositie I.F.O. is te zien tot en met 23 mei 2004.

Fotograaf Hans Hut laat met z⤮n foto⤮s de vogels in hun omgeving zien. Een nest van een boomvalk in elektriciteitsmast of vechtende lepelaars. Het werk van Hut is regelmatig te zien in natuurtijdschriften en vogelboeken. Deze foto-expositie is te zien tot en met 28 maart 2004.

Het Natuurmuseum Nijmegen is gevestigd in de Gerard Noodtstraat 121 te Nijmegen, telefoon 024 - 3297070. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt â'¬ 2, - voor volwassenen en â'¬ 1,50 voor kinderen en 65+. MJK is geldig. Kijk voor meer informatie op http://www.natuurmuseum.nl/.


---
Geachte redactie, wilt u zo vriendelijk zijn om dit persbericht in uw blad op te nemen? Voor een foto en meer informatie kunt u met mij contact opnemen.

Vriendelijke groeten,

Yvonne Bloemena
PR-medewerker


---

Natuurmuseum Nijmegen
Gerard Noodtstraat 121
6511 ST Nijmegen
tel. 024 - 3297070
fax 024 - 3297079
pr@natuurmuseum.nl
Surf ook eens naar www.natuurmuseum.nl!