Gemeente Dordrecht


---

CROSS FADE
Fotograaf Carel van Hees in het Dordrechts Museum

Alicja Rakuzyn
In het Dordrechts Museum is van 23 november 2003 tot en met 11 januari 2004 de tentoonstelling CROSS FADE, Carel van Hees in dialoog met de collectie van het Dordrechts Museum te zien. De aanleiding voor deze tentoonstelling is Gezichtsbepalend, waarderingsprijs Zuid-Holland die de Rotterdamse fotograaf Van Hees heeft ontvangen voor de kwaliteit van zijn werk en zijn bijdrage aan kunst en cultuur in het algemeen en in de provincie Zuid-Holland in het bijzonder. De prijs omvat een overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre en stelt hem in staat om nieuw werk te vervaardigen.

CROSS FADE
In CROSS FADE laat Van Hees zijn interesse in 'gewone' mensen en hun vaak eigenzinnige gedrag zien. In zijn recente films onderzoekt hij het grensgebied tussen fotografie en film. Bijzonder aan de tentoonstelling in het Dordrechts Museum is, dat zowel het nieuwe videowerk als eerdere fotoprojecten een relatie aangaan met de collectie van het museum. Geschilderde portretten, stadsbeelden, landschappen en stillevens van de 17de tot en met de 21ste eeuw worden geassocieerd met videobeelden en foto's van nu. Het ironische karakter van bijvoorbeeld het werk Storm, te zien op een monitor waarin een jongen in plat Rotterdams over een geweldige storm vertelt , wordt versterkt door de combinatie met het schilderij In de Branding van Hendrik Willem Mesdag uit 1879, waarop een botter een zware storm trotseert. En tegenover het monumentale vroeg-zeventiende-eeuwse panorama van Adam Willaerts Gezicht op Dordrecht vanuit de monding van de rivier de Noord uit 1629 staan zeven monitoren opgesteld waarop alledaagse gebeurtenissen met mensen afgespeeld worden. Eigentijdse echo's van scènes die zich voor en achter de façades op het 17de eeuwse schilderij afspelen.

Carel van Hees
Carel van Hees (1954) is sinds 1970 werkzaam als fotograaf. Zijn intense zwart-wit fotografie wortelt in een sterk Nederlandse traditie van documentaire human-interest fotografie. Tijdens Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa was in Las Palmas de tentoonstelling >Play te zien. >Play gaat over onmacht, vitaliteit, liefde, agressie en expressie: de kans van jong zijn, dat universeel op iedere plek en in iedere tijd gebeurt.. Van Hees focust hierin op karakters, uitstraling en energie. Sinds 1980 werkt hij voor onder andere Vrij Nederland en NRC's Magazine. Bekende boekpublicaties zijn Saxman/ Piet le Blanc (1992) en Weerstand/ Resistance (over het leven met Aids, 1995). Voor het laatste boek ontving hij in 1997 de Maria Austria Prijs van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Saxman werd tevens door hem verfilmd en door de VPRO in 1996 uitgezonden. Sinds 2001 is hij intensief bezig met het maken van film- en video-installaties.

Gezichtsbepalend
Gezichtsbepalend, waarderingsprijs Zuid-Holland is een prijs die de provincie tot en met 2005 drie keer toekent aan een Zuid-Hollandse kunstenaar. Gezichtsbepalend is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en wordt georganiseerd door Kunstgebouw, Stichting Kunst en Cultuur Zuid-Holland .
Kijk voor meer informatie op www.gezichtsbepalend.nl of www.dordrechtsmuseum.nl.

Voor meer informatie over CROSS FADE of voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
Dordrechts Museum, Vincent van de Kerk, (078) 648 21 48, v.vande.kerk@dordrecht.nl
Kunstgebouw, Anita van der Linden, (015) 215 45 15, anital@kunstgebouw.nl.

Dordrechts Museum Kunstgebouw Provincie Zuid - Holland Fonds 1818