NOC*NSF


Sportbonden dienen massaal bezwaarschriften in

ARNHEM - De sportbonden hebben in de afgelopen weken massaal bezwaarschriften ingediend bij het ministerie van VWS. De juridische bezwaren zijn gericht tegen de voorgenomen bezuinigingen op de sport en dan specifiek tegen de afschaffing van de subsidie ten behoeve van het algemeen functioneren. Overigens is deze maatregel nog maar het begin van de bezuinigingsexercitie op sport.

Kern van de bezwaarschriften is dat de minister van VWS de bonden niet tijdig heeft geïnformeerd over de stopzetting van de subsidie. Volgens de bonden is dit in strijd met de Algemene wet bestuursrecht, waarin onder meer regels ten aanzien van het stopzetten subsidies en de termijn waarop dit mag gebeuren, zijn vastgelegd.

De sportbonden geven aan dat zij zich onvoldoende konden voorbereiden op het stopzetten van de al jarenlang verleende subsidie. Het belangrijkste deel van de kosten voor 2004 kunnen zij niet meer terugdraaien vanwege aangegane verplichtingen, zoals personeelskosten. Directe afslanking van bondsbureaus leidt zelfs tot extra kosten.

Daarnaast geven de sportorganisaties aan dat de beslissing van minister Hoogervorst in strijd is met de Welzijnswet. Daarin staat onder andere dat het Rijk moet zorgdragen voor de landelijke infrastructuur, waaronder landelijke organisaties. Het intrekken van de instellingssubsidie voor landelijke sportorganisaties ondergraaft deze verantwoordelijkheid.

13 Bonden direct 100% gekort

Met ingang van 1 januari 2004 worden 13 bonden al direct met 100% gekort op het budget "algemeen functioneren". Onder deze bonden zijn de Base en Softball Bond (- 153.267 Euro), de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijdersbond (- 226.273 Euro) en de Koninklijke Wielren Unie (-153.704 Euro).

In eerdere instantie heeft de nationale sportkoepel NOC*NSF al aangegeven verbijsterd te zijn over de plotselinge ommezwaai in het sportbeleid. De bezuinigingsmaatregel staat haaks op de goede voornemens van het kabinet, dat in het Hoofdlijnenakkoord nog sprak van "de grote maatschappelijke betekenis van de sport".

De bezuinigingsvoorstellen worden op 24 november a.s. besproken in een nota-overleg in de Tweede Kamer.

(14 november 2003)