Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

20-11-2003

Professor Stetter wint Leeuwenhoekmedaille voor onderzoek naar micro-organismen die leven onder extreme condities

De Duitse hoogleraar microbiologie Karl O. Stetter (1941) van de Universität Regensburg zal op 24 november a.s. de Leeuwenhoekmedaille ontvangen. De medaille wordt door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen sinds 1875 een keer in de tien jaar uitgereikt aan een microbioloog. Onder de eerste prijswinnaars waren Louis Pasteur en Martinus Beijerinck. Karl Stetter heeft volgens de jury in zijn onderzoek naar micro-organismen die leven onder extreme condities, zoals hoge temperaturen of hele hoge druk, de grenzen verkend van waar leven mogelijk is.

Prof. dr. K.O. Stetter (1941) studeerde aan de Technische Universität München, waar hij in 1973 promoveerde. Daarna was hij als postdoc verbonden aan het Max-Planck-Institut in Martinsried waar hij een begin maakte met zijn onderzoek naar extremofiele micro-organismen. Stetter is vanaf 1980 hoogleraar en hoofd van de afdeling microbiologie van de Universität Regensburg en vanaf 1989 tevens verbonden aan de University of California in Los Angeles. Hij is mede-oprichter van het biotechnologiebedrijf Diversa Corporation.

Professor Stetter heeft met zijn onderzoek de micro-organismen in kaart gebracht die leven onder extreme omstandigheden, zoals hele hoge temperaturen (tussen de 80 en 113 °C), hele hoge druk of een hoge zuurgraad. Die condities zijn bijvoorbeeld te vinden in kraters, geisers, hete modderpoelen en in oliereservoirs diep onder de grond. Stetter nam zelf over de hele wereld monsters en ontdekte 51 nieuwe soorten bacteriën en archaea. Hij ontwikkelde technieken om de micro-organismen te isoleren en verder te kweken en bouwde zijn eigen unieke laboratorium voor dit soort onderzoek. Het is Stetter niet alleen gelukt om aan te tonen dat er een grote diversiteit aan extremofielen bestaat, maar ook waarom en hoe die onder extreme omstandigheden kunnen overleven.

De Leeuwenhoekmedaille wordt op maandag 24 november om 16.00 uur aan prof. dr. K.O. Stetter uitgereikt. Stetter houdt bij die gelegenheid een lezing over zijn onderzoek met als titel Hyperthermophiles - Microbes at the Upper Temperature Border of Life. Prof. dr. W.N. Konings, voorzitter van de jury voor de Leeuwenhoekmedaille, zal een laudatio houden.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl