FNV


---
uit: FNV Nieuwsagenda, 23 november 2003

---

Maandag 24 november

16.00 uur, Brussel. Vice-voorzitter van de FNV Kitty Roozemond neemt deel aan de Macro-Economische Dialoog. Onderwerp: 'Economic Outlook van de Europese Commissie'. Meer informatie bij Reinier Hofman, ETUC, telefoon 00 32 2 2240427.

'Macro-Economische Dialoog moet meer gewicht krijgen'

Het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV) wil dat de Macro-Economische Dialoog meer gaat opleveren. Morgen gaat het EVV dit aankaarten tijdens de Dialoog in Brussel, waaraan ook de vice-voorzitter van de FNV Kitty Roozemond deelneemt. Elk half jaar voeren de top van Europese werkgeversorganisaties, vakbonden, de Europese Centrale Bank, de Europese Commissie en de ECOFIN (raad van ministers van Financiën) dit overleg. De bijeenkomsten lijken op het Nederlands Voor- en Najaarsoverleg, alleen vindt er tussendoor nauwelijks contact plaats tussen de sociale partners in deze samenstelling.

"Het EVV wil permanent overleg", zegt Roozemond. "Net zoals in Nederland de sociale partners elkaar in werkgroepen ontmoeten en afspreken elkaar te informeren, zo zou dat ook op Europees niveau moeten. Dan heb je de kans dat je elkaar echt beïnvloedt en meer tot zaken komt. Anders kunnen we elkaar net zo goed brochures toesturen."

Het EVV coördineert het arbeidsvoorwaardenbeleid al beter dan vroeger. De vakbonden hebben een uniforme formule afgesproken om de onderhandelingsruimte vast te stellen, die bestaat uit de optelsom van prijsstijging en productiviteitsstijging. Roozemond: "Het EVV doet dit om een interessantere gesprekspartner te zijn en meer gewicht in de schaal te leggen. We willen geen lange macro-economische betogen aanhoren, we vinden juist dat ministers en werkgeversorganisaties beter moeten luisteren."

Eén van de discussiepunten is de focus van de Europese Centrale Bank op prijsstabiliteit en lage inflatie. Daardoor is er weinig ruimte voor duurzame groei en werkgelegenheid. Het EVV vindt dat dit de doelstellingen die in 2000 in Lissabon zijn afgesproken in gevaar brengt. Daar is bepaald dat Europa een dynamische economie moet zijn met een goede sociale structuur. "Strenge begrotingen, zoals minister Zalm die opstelt, zijn dé discussie in heel Europa. Het EVV wil meer ruimte in het economische beleid voor conjunctureel bijsturen zonder dat het groei- en stabiliteitspact op de middellange termijn in gevaar komt."


---
Opmerkingen? Mail ons! e-magazine@fnv.nl

FNV SITE:
http://vedm.net/click2?lid=24713&m=kZs&s=3Xos
ABONNEREN:
http://vedm.net/click2?lid=24714&m=kZs&s=3Xos


---
(c) 2003 FNV Magazine Nieuwsbrief
http://vedm.net/click2?lid=24718&m=kZs&s=3Xos