Ingezonden persbericht

Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg
Peppelschans 24
2352 BE Leiderdorp

PERSBERICHT

Minister Kamp onder vuur

Op maandagavond 24 november komt minister Henk Kamp van Defensie naar Leiden om met de regio te praten over zijn plannen met het nabijgelegen vliegkamp Valkenburg. De Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg (SVMV) rekent maandagavond op een grote opkomst, omdat dit dé gelegenheid is om de minister ter verantwoording roepen voor zijn beleid dat gericht is op het opheffen van het vliegkamp en de P-3 Orions. De organisatie van de avond ligt in handen van de VVD Kamercentrale Zuid-Holland.

Eind oktober keerde een grote meerderheid in de Tweede Kamer zich tegen de kabinetsplannen om Valkenburg al per 1 januari 2004 te sluiten en de Groep Maritieme Patrouillevliegtuigen (MARPAT) op te heffen. Minister Kamp werd gedwongen de maatregelen een jaar uit te stellen. Hij beloofde onderzoeken te laten doen naar mogelijkheden om het vliegkamp en de Orions te behouden.

Zo wordt nu onderzocht of de Orions goedkoper samen met Duitsland en België kunnen worden geëxploiteerd. Een ander onderzoek moet uitwijzen of het vliegkamp onderdak kan bieden aan civiele gebruikers (zoals politie- en traumahelikopters en de Kustwacht), zodat de exploitatie van Valkenburg niet langer uitsluitend op de defensiebegroting drukt.

Maar minister Kamp is een slecht verliezer, en dat laat hij duidelijk merken. Hij moet nu nog E13 miljoen bezuinigen en daarover heeft hij de pest in, zo verwoordde hij zijn irritatie na het kamerdebat in oktober. De beloofde onderzoeken worden nu gedaan door zijn eigen ministerie en in zeer korte tijd. Rond 1 december zullen ze zijn afgerond. Wie garandeert ons dat de onderzoeken geen doorgestoken kaart zijn?

Maandagavond zal ook VVD-kamerlid Hans van Baalen (tevens lid van de defensiecommissie) aanwezig zijn. Hij diende in oktober de motie in die voorkwam dat het vliegkamp en de Orions vrijwel meteen werden opgeheven.

De aanwezigen zullen minister Kamp maandag aan de tand gaan voelen. Wij verwachten een spetterende discussie waarin de emoties hoog zullen oplopen.

Waar: Holiday Inn, Haagse Schouwweg 10, Leiden
Wanneer Maandag 24 november, aanvang 20.30 uur.

Informatie voor de pers:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Marco Borst, secretaris van de Stichting Vrienden Marinevliegkamp Valkenburg. Telefoon: 06 55 174602 of via e-mail op svmv@planet.nl. Algemene informatie is ook te vinden op onze website: http://svmv.netmenu.nl

---- --