Politie Zeeland


PERSBERICHT

O-8184-2003 Geen reëel gevaar na vrijkomen asbest bij brand
Voor de omwonenden bestaat, voor zover op dit moment bekend is, geen reëel gevaar door de vrijgekomen asbestdeeltjes. Deze asbestdeeltjes kwam vrij na een grote brand in een loods waarin hooi was opgeslagen. De dakbedekking van de loods bestond uit asbest platen en de deeltjes asbest zijn in de lucht terechtgekomen en neergeslagen op de landerijen rondom de boerderij. De gemeente Tholen heeft medewerkers ingeschakeld om monsters te nemen, zodat onderzoek meer duidelijkheid kan geven.

Maandagmorgen vroeg omstreeks 01.29 uur kwam een melding binnen van een grote brand in een loods aan de Pierhoekseweg te St.Maartensdijk. De brandweer van de gemeente Tholen rukte met drie blusvoertuigen uit om de brand te bestrijden. Op het moment dat zij ter plaatse kwam sloegen de vlammen meters hoog uit het dak. De brand woedde het felst in de balen hooi die in de loods waren opgeslagen. Enkele landbouwwerktuigen in de loods stonden, heeft de boer naar buiten kunnen rijden. In totaal zijn 35 brandweermensen ingezet bij het bestrijden van de brand, naast de genoemde blusvoertuigen werd en ladderwagen en een verbindingsauto. Zij konden niet voorkomen dat de loods geheel uitbrandde. De brandweer heeft om 06.10 uur de brand onder controle kunnen krijgen. Het nablussen neemt naar schatting nog een lange tijd in beslag.
Bij de brand maakten de vlammen zich ook meester van de het dak waarop asbestplaten lagen. Hierdoor kwam deeltjes asbest in de lucht. Door de regen en een gunstige windrichting zijn de deeltjes grotendeels neergekomen op de landerijen rondom de boerderij. Hierop stonden voor zover bekend geen gewassen. De gemeente Tholen heeft milieuambtenaren ingezet om monsters te nemen. Deze monsters kunnen meer duidelijkheid geven over de hoeveelheid neergekomen asbestdeeltjes. Er is, voor zover op dit moment bekend, geen reëel gevaar voor de omwonenden.