European Commission

P/03/133

Brussel, 14 november 2003

14821/03 (Presse 329)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de Parlementsverkiezingen in Georgië

De Europese Unie volgt de politieke situatie in Georgië van nabij en hecht een zeer groot belang aan de stabiliteit van dit land. Om deze redenen wenst de Europese Unie uiting te geven aan haar diepe bezorgdheid over de ontwikkelingen die zich sinds de parlementsverkiezingen in Georgië op 2 november hebben voorgedaan.

Naar aanleiding van de eerste bevindingen en conclusies van de internationale verkiezingswaarnemingsmissie betreurt de Europese Unie het dat bij het verkiezingsproces een aantal in het kader van de OVSE aangegane verbintenissen en andere internationale normen niet zijn nageleefd. De gerapporteerde onregelmatigheden en vertragingen bij het stemmen op de verkiezingsdag zelf, alsook tijdens het daaropvolgende tellings- en registratieproces, lijken erop te wijzen dat een tekort aan politieke wil en bestuurlijk vermogen het houden van vrije en transparante verkiezingen in de weg heeft gestaan. Klaarblijkelijk hebben in bepaalde gebieden ernstige onregelmatigheden plaatsgevonden, waaronder het gebruik van vervalste stembiljetten, terwijl de onwaarschijnlijk hoge gemelde opkomst het ergste doet vermoeden over de eerbiediging van de rechten van kiezers en kandidaten. De Europese Unie betreurt deze ontwikkelingen, die het vertrouwen van het Georgische volk in de autoriteiten verzwakken en haaks staan op de ontwikkeling naar een democratische civiele maatschappij.

De Europese Unie doet een beroep op alle partijen in Georgië om in de huidige situatie terughouding te betrachten, af te zien van geweld en zich sterker te beijveren voor een democratische oplossing.

De Europese Unie moedigt Georgië aan vol te houden op zijn weg naar politieke stabiliteit en economische ontwikkeling en verklaart zich bereid om, samen met de OVSE, met de Georgische autoriteiten samen te werken om Georgië te helpen te gelegener tijd vóór de presidentsverkiezingen van 2005 de grondslagen te leggen voor een beter verkiezingskader. De Europese Unie verzoekt de autoriteiten problemen als die welke zich gedurende de laatste verkiezingen hebben voorgedaan, in de toekomst te voorkomen.

De Speciale Vertegenwoordiger van de Europese Unie zal Georgië binnenkort bezoeken.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië en de Slowaakse en de Tsjechische Republiek sluiten zich bij deze verklaring aan.


---