FNV HORECABOND

Horecawerkgevers bieden geen enkele ruimte

Horecawerkgevers en FNV Horecabond hebben maandag in Utrecht de CAO onderhandelingen afgebroken. De delegatie van Koninklijk Horeca Nederland zei geen enkele financiële ruimte te hebben voor enkele dringende verbeteringen van de CAO.

De FNV Horecabond had voor deze onderhandelingsronde drie voorstellen op tafel gelegd:
o 1,25% verhoging van de laagste loonschaal;
o een eenmalige uitkering van 1,5% in 2004, mits de horecabranche over 2003 een stijgende omzet laat zien en
o compensatie van de verhoging van de ziektekostenverzekering.

De onderhandelingsronde is gehouden op grond van een afspraak uit 2002 om deze maand te praten over aanpassing van de salarisschalen in de CAO horeca die loopt van 1 januari 2003 tot en met 31 december 2004. De laagste loonschalen in de horeca zijn sinds 1 juli 2001 niet meer aangepast aan inflatie of andere prijsverhogingen. De eenmalige uitkering wil de FNV Horecabond alleen vragen als de branche goed blijkt de draaien. Dit kan het verlies aan koopkracht van werknemers in de horecasector gedeeltelijk compenseren. Ziektekostenverzekeringen worden duurder door het regeringsbeleid. Compensatie daarvoor en eenmalige uitkeringen passen binnen de afspraken van het najaarsakkoord.

KHN heeft maandagmiddag al die vragen afgewezen. De ondernemersdelegatie wil geen afspraken maken in de nu lopende horeca CAO. In plaats daarvan zou wellicht per onderneming iets geregeld kunnen worden.

De FNV Horecabond gaat nu eerst de leden informeren over het teleurstellende resultaat van deze onderhandelingen. De volgende stap is onderhandelen met de afzonderlijke bedrijven.

Noot (