Politie Rotterdam Rijnmond

Middaguitgave maandag 24 november 2003

* IN OKTOBER WEER MEER VERDACHTEN VAN MISDRIJVEN NAAR OPENBAAR

MINISTERIE
Ook in de maand oktober 2003 bracht de gerichte aanpak door de politie Rotterdam-Rijnmond van de speerpunten geweld, drugsoverlast en jeugd weer meer verdachten van misdrijven ter vervolging naar het Openbaar Ministerie. Het aantal steeg van 1794 in oktober 2002 naar 2206 in oktober van dit jaar (rechtbankzaken). Ook het aantal kantonzaken dat door de politie ter afdoening naar het Openbaar Ministerie werd gestuurd, laat een stijging zien. Waren dat er vorig jaar oktober 2364, in oktober dit jaar bedroeg dit aantal 2772. De doelstelling van 2311 is hiermee behaald. Het aantal aangiften van geweld nam licht toe: van 1016 in oktober 2002 naar 1137 in dezelfde periode van dit jaar. De stijging wordt vooral veroorzaakt door aangiften van 'eenvoudige mishandeling' en 'verbale dreiging'. Het aantal aangiften van straatroof is gedaald. In oktober 2002 bedroeg het aantal 281, in oktober van dit jaar 261. Aanzienlijk hoger is het aantal verdachten van een geweldsmisdrijf dat in oktober naar het Openbaar Ministerie werd gestuurd: van 405 in oktober 2002 naar 633 in oktober 2003. Daarmee werd het gestelde doel van 508 ruimschoots gehaald.
Ook het aantal jeugdige aangehouden verdachten dat zich voor misdrijven moet verantwoorden steeg in oktober van dit jaar (329) ten opzichte van dezelfde periode in 2002 (227).

INTERNET EN TELEFONISCHE AANGIFTEN
In oktober deden 1247 personen aangifte via internet (www.politie-rotterdam.nl) en 730 telefonisch (0900-8844).

PREVENTIEF FOUILLEREN
In de maand oktober werden 12 acties preventief fouilleren gehouden in de veiligheidsrisicogebieden Oude Noorden, Tarwewijk, Middelland en Het Nieuwe Westen. In totaal werden 3148 personen gefouilleerd en 650 auto's gecontroleerd. Er werden 82 steek-, 29 slag-, vijf vuurwapens, drie nep vuurwapens, een ploertendoder, een werpster, een alarmpistool, een gaspistool, een honkbalknuppel, vier cs-busjes en diverse hoeveelheden

HORECAKLUIS
Sinds de ingebruikname van de horecakluis op 23 september jl. in Las Palmas aan de Wilhelminakade hebben vier legingen plaastgevonden. In totaal zijn er acht messen, vier overige wapens, een cs-busje, 45 zakjes cocaïne, 142 xtc-pillen en 26 overige drugsmiddelen in beslag genomen. Er werden zes mensen aangehouden omdat zij een grote hoeveelheid drugs bij zich hadden, twee daarvan in verband met medeplichtigheid.

ACTIES TEGEN DRUGSSTRAATHANDEL IN OUDE NOORDEN

In de maand oktober werden op het Zwaanshals en in de Zaagmolenstraat, naar aanleiding van klachten van omwonenden, twee acties tegen drugsstraathandel gehouden. In totaal werden 11 verslaafden en twee straatdealers aangehouden. Tijdens een doorzoeking in een woning van ''n van de straatdealers werd een hennepkwekerij aangetroffen. Drie personen uit Rotterdam, twee mannen van 30 en 34 jaar en een 28-jarige vrouw, werden ingesloten.
Tevens werd in een woning in de Jacob Catsstraat werden drie broers (18, 22 en 28 jaar) aangehouden, nadat er zo'n 1.000 xtc-pillen, 120 gram heroïne en cocaïne, versnijdingsmiddel en twee kilo hasjiesj werden gevonden.


* DRIE VERDACHTEN AANGEHOUDEN NA OVERVAL OP TABAKSWINKEL

De recherche van district Oost hield in de afgelopen weken drie Rotterdammers aan, in de leeftijd van 19, 19 en 21 jaar oud. Zij pleegden op zondag 5 november een overval op een tabakswinkel aan de Oostzeedijk.
Een 47-jarig personeelslid werd tijdens de overval met pepperspray in zijn ogen gespoten, waarna één van de verdachten een greep uit de kassa deed.
Aan de hand van videobeelden en beeldbanden van de RET konden de drie verdachten worden opgespoord. Twee verdachten zitten reeds in bewaring, de laatste verdachte werd vanmorgen voorgeleid aan de Officier van Justitie. Het is nog onbekend wat de verdachten met het buitgemaakte geld hebben gedaan.


* VUURWAPEN EN HENNEPKWEKERIJ IN WONING AANGETROFFEN; VERDACHTEN

AANGEHOUDEN
Politiepersoneel van het district Rotterdam-Centrum hield maandagmorgen in een woning, op grond van de Wet Wapens en Munitie, een 31-jarige man en een 29-jarige vrouw (beiden uit Rotterdam) aan. Politiemensen stelden, naar aanleiding van verkregen informatie, een onderzoek in in de woning. In het huis werd een hennepkwekerij met zo'n 100 hennepplanten aangetroffen. Tijdens het binnentreden door politiepersoneel werd door de 31-jarige verdachte een vuurwapen en een extra houder uit het raam gegooid. Het wapen werd kort daarna aangetroffen en in beslag genomen. Beide verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau, waar ze werden ingesloten.


* RECTIFICATIE
In het persbericht van zondag 23 november jl. over twee acties preventief fouilleren in de Tarwewijk werd abusievelijk vermeld dat er 127 steekwapens in beslag genomen waren. Er zijn in totaal 18 steekwapens in beslag genomen. (Zie ook persbericht zondag 23 november)
Personeel van de Verkeerspolitie hield maandagmorgen en -middag op het Groene Kruisplein een verkeerscontrole. Tussen half twaalf en kwart voor één werden in totaal zeven bekeuringen uitgeschreven voor onder meer het niet dragen van de autogordel, apk en het niet kunnen tonen van het rijbewijs.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
Politiepersoneel van het district De Noordhoek stelde maandagmiddag omstreeks twee uur, op grond van de Opiumwet, een onderzoek in een woning in de Noordmolendwarsstraat in. In de woning werd een hennepkwekerij aangetroffen. Zo'n 600 hennepplanten alsmede de voor de groei benodigde apparatuur werden in beslaggenomen en vernietigd. Naar de eigenaar van de hennepkwekerij wordt een onderzoek ingesteld. Personeel van de Verkeerspolitie (Bureau Verkeerstoezicht) hield maandagmiddag, op verzoek van buurtagenten en naar aanleiding van klachten over te hoog gereden snelheden, op de Statenweg en Rosestraat snelheidscontroles.
Op de Statenweg hielden tussen half twee en half drie 33 van de in totaal 720 passerende automobilisten zich niet aan de 50-limiet. Hoogst gemeten overtreding bedroeg 77 km/uur. Tussen kwart voor twee en kwart voor drie flitste de radar in de Rosestraat 46 van de in totaal 278 passerende autobestuurders. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 75 km/uur in plaats van '50'.

Ochtenduitgaven maandag 24 november

* VUURWAPEN IN AUTO AANGETROFFEN; VERDACHTEN AANGEHOUDEN

SPIJKENISSE - Politiepersoneel van het district De Eilanden heeft zondagmiddag aan De Schouw een auto, met drie mannen uit Spijkenisse (29 en 30 jaar), staande gehouden. Het drietal was in het bezit van een vuurwapen.
Politiemensen hielden tijdens een verkeerscontrole de auto staande. Bij de 29-jarige autobestuurder werd een zakje weed aangetroffen. Op grond van de Opiumwet werd vervolgens de auto doorzocht. In de auto werd een vuurwapen, een koevoet en twee autoradio's gevonden en in beslaggenomen. De drie verdachten werden overgebracht naar een politiebureau en ingesloten.


* MAN GEWOND BIJ BEROVING
Een 37-jarige Rotterdammer raakte zondagmorgen gewond bij een beroving op de Binnenrotte. Aangever was op de fiets op weg naar zijn werk en werd op de Binnenrotte door een onbekende man aangeroepen dat hij moest stoppen. Slachtoffer fietste echter door waarop hij door de man van zijn fiets werd geduwd. De dader riep om geld en bedreigde hem met een mes. Het slachtoffer liep hierbij verwondingen op en is naar het Erasmus Medisch Centrum gebracht. Met de portemonnee en rugzak nam de dader de benen. De recherche van het district Centrum stelt een onderzoek in.


* AUTO TE WATER
VLAARDINGEN - Zondagmiddag omstreeks drie uur raakte een 75-jarige man uit Maasdijk licht gewond, nadat hij met zijn auto te water was geraakt. De automobilist reed op de noordbaan van de A20, toen hij plotseling onwel werd. Vervolgens reed hij met zijn auto over de groenstrook, waarna de wagen in het water tot stilstand kwam. Brandweerpersoneel en speciaal ingezette duikers haalden, met een loopbrug, de man uit zijn benarde situatie. Het slachtoffer, dat kleine hoofdwonden opliep, werd door GGD-personeel vervoerd naar het ziekenhuis.