Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 24-11-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel


Plan van aanpak IJsselmeerziekenhuizen

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/IZ/2432582

24 november 2003

Tijdens het Algemeen Overleg op 6 november 2003 over ambulancezorg/bereikbare ziekenhuiszorg zegde ik toe een gesprek te zullen hebben met de voorzitter van de Raad van Toezicht van de IJsselmeerziekenhuizen en u daarover te zullen informeren. Dat gesprek met de heer Borghouts heeft inmiddels plaatsgevonden en deze brief dient om mijn toezegging gestand te doen.

Allereerst heeft de heer Borghouts mij geïnformeerd over de uitvoering van het Plan van Aanpak zoals dat vóór de zomer is vastgesteld. Zoals voorzien in het Plan van Aanpak, functioneert een groot aantal vakgroepen inmiddels over twee locaties. Dat betekent dat een belangrijke stap gezet is naar samenhangend werken over de twee locaties. De huisartsenpost wordt op 1 januari 2004 geopend, dan ook zal de Acute Opvang (ACOP) functioneren. Verschillende geledingen (Ondernemingsraad en Medische Staf) binnen het ziekenhuis dringen aan op voortvarende realisatie van het Plan van Aanpak. Verder meldde de heer Borghouts mij dat de exploitatie van de IJsselmeerziekenhuizen in de maand september voor het eerst een positief saldo te zien heeft gegeven. Ook de maand oktober is positief afgesloten. Er melden zich weer medisch specialisten voor vacatures. Er lijkt sprake van een voorzichtige opgaande beweging. De leden van de Raad van Toezicht, ten slotte, hebben aangegeven tot in ieder geval 31/12/2005, verantwoordelijkheid te willen dragen voor de uitvoering van het Plan van Aanpak inclusief de daarin vervatte terugkeer van klinische functies naar Emmeloord ná die datum. Gezondmaking van de IJsselmeerziekenhuizen staat voorop. Een werkgroep Langetermijnontwikkelingen gaat zich ook met de terugkeer van klinische functies naar Emmeloord bezig houden in het licht van de landelijke ontwikkeling van de gezondheidszorg. Per 1/1/2004 treedt naar verwachting een nieuwe Raad van Bestuur aan.

De besprekingen van het ziekenhuis met de verzekeraar over de invulling van de beschikbaarheidstoeslag zijn begonnen. Binnen enkele weken zal duidelijk zijn hoe de beschikbaarheidstoeslag zal worden ingevuld en hoeveel geld daarmee gemoeid is. Daarbij wordt dus nadrukkelijk nagegaan of en hoe de beschikbaarheidstoeslag kan bijdragen aan de terugkeer van klinische functies naar Emmeloord.

Ten slotte heeft de heer Borghouts aangegeven dat het ziekenhuis nog niet uit de gevarenzone is maar dat de eerste tekenen van herstel zich aandienen. Vóór alles is het nu van belang de ingezette lijn zorgvuldig maar tegelijk ook stevig vast te houden. De toekomst is te lang onduidelijk geweest en het ziekenhuis heeft geleden onder middelpuntvliedende krachten. Hij pleitte er voor om het Plan van Aanpak niet met nieuwe varianten te belasten.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst