Ingezonden persbericht
---
24-11-2003

NICAM blij met goedkeuring Kijkwijzer door kabinet

Het NICAM (Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media) is blij met de opvatting van het kabinet dat Kijkwijzer na een proefperiode van drie jaar is geslaagd en zijn bestaanrecht heeft bewezen. De Ministerraad concludeerde afgelopen vrijdag dat Kijkwijzer een succesvolle opvolger is van de Filmkeuring en dat het systeem van zelfregulering tot verbeteringen heeft geleid bij de televisie, bioscoop- en video/dvd-branches.

Volgens NICAM-voorzitter Hedy d'Ancona mag de audiovisuele sector trots zijn op dit resultaat: "De uiteenlopende audiovisuele branches hebben laten zien dat ze hun verantwoordelijkheid serieus nemen als het gaat om de bescherming van jeugdigen tegen schadelijke beelden. Ondanks de grote verschillen tussen de branches zijn zij in staat geweest om gezamenlijk, in relatief korte tijd, een succesvol instrument als Kijkwijzer te creëren en uit te voeren."

Het kabinet noemt ook enkele punten die voor verbetering vatbaar zijn. Volgens NICAM-directeur Wim Bekkers worden die door het NICAM onderschreven en is al een aantal verbeteringen doorgevoerd. "De leeftijdsadviezen van Kijkwijzer worden sinds 1 september op teletekstpagina 282 van de televisiezenders continu vertoond. Ook is er inmiddels sprake van een permanente kwaliteitsbewaking, door steekproefsgewijze controle van de classificaties en de manier waarop ze worden vermeld", aldus Bekkers.

Het NICAM is ook tevreden met het kabinetsstandpunt om de financiële bijdrage van de overheid te continueren, hoewel die stapsgewijs verlaagd zal worden tot 40% in 2006. Het kabinet erkent hiermee dat het NICAM een aantal taken vervult die niet tot de directe verantwoordelijkheden horen van de audiovisuele branches en meer in het algemeen belang zijn, zoals voorlichting, internationale contacten en internet.



Ingezonden persbericht