Vlaamse overheid

Minister Ceysens lanceert oproep peterschapsprojecten

Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens stelt 2.000.000 euro ter beschikking voor de eerste oproep van de peterschapsprojecten. De start wordt vandaag maandag 24 november 2003 gegeven en loopt tot en met 15 januari 2004. Als minister van E-government kan dit moeilijk anders dan virtueel gebeuren. De webstek www.vlaanderen.be/ondernemen herbergt alle informatie en inschrijvings-formulieren onder de hoofding Peterschapsprojecten.

Patricia Ceysens: "De visie voor onze economie is die van een creatieve economie gestoeld op creativiteit, competitiviteit en connectiviteit. Peterschap van grote over kleine ondernemingen past binnen een verhoogde competitiviteit van onze bedrijven. Maar samenwerking tussen bedrijven leidt ook tot meer creativiteit."

Resultaten van Peterschap

Peterschap betekent dat grote bedrijven of ervaren bedrijfsleiders hun ervaring en kennis ter beschikking stellen van bedrijfsleiders uit kleine ondernemingen. Een voorbeeld van een peterschapsproject zijn de Plato- projecten van de Kamers voor bedrijfsleiders van groei- KMO's. De peters zijn in dit geval overwegend kaderleden uit grote ondernemingen. Een ander voorbeeld is het OVO- netwerk georganiseerd door UNIZO. De doelgroep van de OVO-projecten zijn zelfstandige ondernemers en eerder kleine ondernemingen, maar ook starters en jonge ondernemers. Het peterschap wordt hier opgenomen door ervaren zelfstandige ondernemers. Op die manier kunnen kleine bedrijven meer professioneel business doen en ontstaat een spontaan netwerk.

Minister Ceysens: "Peterschapsprojecten verschillen van opleidingen omdat het hier gaat over een echte uitwisseling van ervaring. Uit studies blijkt dat deze positief inwerken op de bedrijfsvoering. De vergelijking van de bedrijfsresultaten van deelnemende ondernemingen versus niet deelnemende ondernemingen toont een duidelijke toegevoegde waarde aan in hun professionaliseringsproces." Een evaluatie van peterschapsprojecten (Idea Consult), doorgevoerd in december 2000, heeft aangetoond dat in de periode 1995- 1999 de peterschapsprojecten een toename in de tewerkstelling creëerden van meer dan 50.000 nieuwe banen. Uit de cijfers bleek ook dat deelnemen aan een Peterschapsproject het falingsrisico van ondernemingen verkleint.

Competitiviteit

Het is niet de eerste keer dat de Vlaamse overheid de peterschapsprojecten ondersteunt. Dit jaar veranderde minister Ceysens wel de regelgeving. Om verwarring uit te sluiten kunnen organisatoren van deze projecten enkel nog naar aanleiding van een oproep door de Vlaams minister van Economie een aanvraag voor subsidiëring indienen.

Ceysens: "We hebben strenge criteria ingebouwd. Dit betekent dat projecten zich dienen te richten op beslissingsnemers van de deelnemende ondernemingen. De deelnemers worden op regelmatige tijdstippen in groep begeleid door kaderleden of bedrijfsleiders van andere ondernemingen. Bedrijven moeten ook meer dan één project voorstellen dat hun samenwerking vorm geeft vooraleer ze kunnen rekenen op steun."

"Dit jaar besteden we niet toevallig extra aandacht aan industriële vormgeving en internationaal ondernemen. Industriële vormgeving mikt op het opwaarderen van onze economie door het creëren van toegevoegde waarde. En internationaal ondernemen verhoogt de competitiviteit van onze bedrijven," aldus nog Ceysens.

Minister Ceysens hoopt ook dat meer vrouwelijke ondernemers zich geroepen voelen tot het peterschapsproject. Dit kan het vrouwelijk ondernemerschap stimuleren. De laatste GEM studie toont duidelijk onze achterstand aan wat betreft vrouwen in onze ondernemingen.

Op 3 december organiseert de Vlaamse overheid een seminarie in het kader van de oproep. Daar zullen de ingeschreven projecten verder begeleid worden in hun aanvraag.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM. 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be


---