FNV Berichtenservice

Aanklachten tegen leiders Zimbabwaanse vakcentrale ingetrokken

Op 18 november werden in Zimbabwe meer dan 60 vakbondsmensen opgepakt tijdens een nationaal protest. Onder de gearresteerden bevond zich ook de voorzitter, vice-voorzitter en algemeen secretaris van de Zimbabwaanse vakcentrale ZCTU, die het nationaal protest steunde. Inmiddels zijn de aanklachten tegen hen ingetrokken en zijn de meeste vakbondsmensen vrijgelaten in afwachting van hun rechtszaak.

Op donderdag 21 november zijn 52 Zimbabwaanse vakbondsleiders en aanhangers vrijgelaten in afwachting van hun rechtszaak. Inmiddels zijn alle aanklachten tegen de leiding van de Zimbabwaanse vakcentrale ZCTU wegens het protesteren tegen de regering ingetrokken.

Maar de aanklachten tegen de vakbondsleiders die deelnamen aan de demonstratie van 8 november staan nog. Op deze dag werd in meerdere steden gedemonstreerd tegen de autocratische regering van Mugabe en verslechterende economische situatie in Zimbabwe.
Verder zijn 13 vakbondsmensen nog steeds gevangen en nog niet voorgeleid. Er wordt hard aan gewerkt om de activisten vrij te krijgen. Ook zijn een aantal vakbondsmensen vrijgelaten op borg en zij zullen begin december worden voorgeleid.

24 november 2003