EVD


Doing international business from Tallinn to Turkey

Handelsreis met staatssecretaris Van Gennip naar de Baltische Staten, 24 t/m 29 november 2003

---

Zelfs in tijden van algemene economische recessie groeit de economie in de Baltische Staten fors. Dat maakt Litouwen, Estland en Letland zeer interessant voor het Nederlandse bedrijfsleven.
De EVD organiseert van 24 t/m 29 november, in samenwerking met de Metaalunie, MKB Nederland, Vereniging FME-CWM en Toerisme Recreatie Nederland (TRN), een multisectorale handelsreis naar de Baltische Staten met de staatssecretaris van Economische Zaken. De handelsreis is dé gelegenheid om nieuwe handelscontacten te leggen of bestaande contacten te intensiveren.

Graag nodigen wij u uit om aan deze handelsreis deel te nemen. U kunt zich direct online aanmelden. Sluitingsdatum is 7 september 2003.

Matchmaking
Aan de hand van het aanmeldingsformulier en een intakegesprek wordt u in contact gebracht met potentiële zakenpartners. Deelname aan de handelsreis staat open voor alle Nederlandse bedrijven en de kosten bedragen 500 euro per deelnemer (reis-, verblijfs- en eventuele overige individuele kosten zijn voor eigen rekening). Om iedere deelnemer een op maat geschreven programma te kunnen garanderen, wordt er een maximum gesteld aan het aantal deelnemers. De inschrijving geschiedt op volgorde van ontvangst.

Programma
Meer informatie over het programma vindt u hier.

Thema water
Naast het multisectorale programma wordt er ook een programma georganiseerd met het thema water als invalshoek in samenwerking met het Netherlands Water Platform (NWP).

De Baltische Staten
De totale markt van de Baltische Staten bedraagt 7,7 miljoen inwoners. De kansrijke sectoren in de drie landen zijn consumentengoederen, zoals levensmiddelen, goedkope huishoudelijke kwaliteitsproducten, doe-het-zelf artikelen en materialen voor in en rond het huis. De kwaliteit van de geproduceerde goederen in de Baltische Staten is de laatste jaren zeer sterk verbeterd. Toch is modernisering van het productieapparaat noodzakelijk om de efficiency en winstgevendheid te verbeteren. Daarnaast bieden de lage loonkosten in de landen uitstekende mogelijkheden aan het Nederlandse bedrijfsleven voor outsourcing. In het bijzonder in arbeidsintensieve sectoren zoals de machinebouw en metaal(bewerkings)industrie en het toerisme. De toetreding tot de Europese Unie in 2004 zal de fysieke en administratieve afhandeling van goederenstromen vereenvoudigen en de wederzijdse handel stimuleren. Daarnaast krijgen de Baltische Staten steeds meer betekenis bij een transito- rol naar en van de voormalige Sovjet-Unie.
Doing international business from Tallinn to Turkey Onder dit motto bezoekt de staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken, Karien van Gennip, dit najaar en in 2004 alle Centraal- en Oost-Europese nieuwe lidstaten en kandidaat-lidstaten. De staatssecretaris hecht groot belang aan goede economische relaties met deze landen met oog op hun toetreding tot de EU.

Meer informatie
Voor nadere informatie over de inzending kunt u contact opnemen met:
* EVD
Sandra Pompe
Telefoon: (070) 778 83 66
E-mail: pompe@evd.nl

Informatie over inhoudelijke reisprogramma staatssecretaris:
* Economische Zaken
Jojek Fastner
Telefoon: (070) 379 70 54
E-mail: j.fastner@minez.nl

Wilt u meer informatie over Estland, Letland en Litouwen, dan kunt de landenpagina en de online publicatie raadplegen
* Estland:
Online Publicatie

* Letland:
Online Publicatie

* Litouwen:
Landenpagina
Online Publicatie

Of u kunt contact opnemen met de regio-informatiemanager voor de drie landen:

* Rob Sterkman
Telefoon: (070) 778 89 04
E-mail: sterkman@evd.nl