Universiteit van Tilburg

Maandag 24 november, 14.15 uur aula
Promotie I.J.T. Veldhuizen over de ontwikkeling en het meten van een burn-out
Tussen de 20 en 30 procent van de bevolking heeft in meer of mindere mate last van een ernstige vorm van vermoeidheid. In de werksituatie is vermoeidheid een van de meest gerapporteerde klachten die leidt tot verzuim en arbeidsongeschiktheid. Wanneer men onvoldoende herstelt van de geleverde inspanning tijdens een werkdag, kunnen de effecten van acute vermoeidheid zich geleidelijk opstapelen, wat kan leiden tot langdurige vermoeidheid. Wordt dit niet effectief tegengegaan, dan kan het zelfs leiden tot volledige uitputting, de burn-out. In haar proefschrift onderzoekt Ingrid Veldhuizen hoe burn-out ontstaat, en hoe dit in het lichaam kan worden gemeten. Daartoe vulden werknemers niet alleen vragenlijsten in, de vermoeidheid werd ook lichamelijk gemeten door het meten van hartslag en spierspanning tijdens een gesimuleerde werkdag.
Het blijkt dat mensen met langdurige vermoeidheid zich aan het begin van de werkdag al vermoeider voelden dan gezonde mensen. Verder concludeert Veldhuizen dat langdurig vermoeide jonge mensen lichamelijk anders reageren dan oudere mensen: vermoeide oudere mensen laten meer spierspanning en een hogere hartslag zien, terwijl vermoeide jonge mensen juist een lagere spierspanning en hartslag vertonen.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers (013 4662004, P.H.C.Siebers@uvt.nl). Tilburg, 30 oktober 2003