De Unie


Toekomst-/reorganisatieplannen De Goudse

Op 6 november 2003 bent u door uw werkgever geïnformeerd over de plannen van De Goudse voor de komende 3 jaar. Ondernemingsraad en vakbonden waren kort daarvoor onder embargo op de hoogte gebracht. Dat De Goudse, mede op basis van een strategische heroriëntatie, de organisatie wil stroomlijnen en slagvaardiger wil maken om nieuwe groei te realiseren zal niemand verbazen, de markt dwingt dit af. De Goudse heeft een en ander de afgelopen maanden intern voorbereid.

De klap is er echter niet minder om. Een reductie van 190 arbeidsplaatsen, d.w.z. zon 20% van de huidige bezetting, hakt er diep in. Met name bij de BU Schade en in iets minder mate bij de afdeling ICT gaat het om een zeer forse aderlating. Uit de eerste reacties die vanaf gisteren binnenkomen blijkt duidelijk dat men deze omvang van snijden in eigen vlees beslist niet had verwacht, bij de BU Schade kwam het nieuws keihard aan.

Vooralsnog ziet het ernaar uit dat er ondanks verwacht natuurlijk verloop sprake zal zijn van vele tientallen gedwongen ontslagen.

De OR trekt zich volgende week enkele dagen terug om zich op de plannen en daarop gerichte OR-adviesaanvraag te beraden, kort daarop hebben De Unie en de andere betrokken vakbonden een uitwisselings- en afstemmingsoverleg met de OR.

Hoe pakken wij dit op?
Na de afstemming met de OR zullen we met De Goudse overleg voeren over de voorziene uitwerking van de plannen naar de medewerkers toe. Dat betreft dan met name de werkgelegenheidseffecten en de wijze waarop de reductie te realiseren. De Unie stelt zich op het standpunt dat de operatie zo moet worden ingericht dat gedwongen ontslagen zo enigszins mogelijk worden voorkomen. Dat zou o.i. kunnen door een fasering in de uitvoering aan te brengen. Snelheid en duidelijkheid zijn sleutelbegrippen voor uw werkgever, wij vinden dat ook zorgvuldigheid en geleidelijkheid in de uitvoering nodig zijn om de getroffen medewerkers effectief te helpen.

Onder voorbehoud van de uitkomst van het medezeggenschapstraject worden de aanpak en opvang van de personele gevolgen voorts gedekt door het Algemeen Sociaal Plan van De Goudse. Het ASP gaat uit van bemiddeling van werk naar werk en voorziet uiteraard ook in financiële tegemoetkomingen om de gevolgen van ontslag zoveel mogelijk te verzachten.

Algemeen Sociaal Plan (ASP) De Goudse
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het Algemeen Sociaal Plan van De Goudse. De afronding van het overleg daarover is vertraagd door onduidelijkheden over kabinetsmaatregelen c.q. -plannen die van invloed (kunnen) zijn op de regelingen die we afspreken. Na wederzijdse goedkeuring van de concept-eindtekst en enkele technische uitvoeringsaspecten zal de tekst van het ASP binnenkort onder u worden verspreid, en wel via het intranet (Kennisnet) van De Goudse.

Partijen hebben 2 personeelsinformatiebijeenkomsten m.b.t. het ASP gepland, en wel op maandag 24 november aanstaande, waarschijnlijk om 12.30 uur in Utrecht en om 16.00 uur in Gouda. Reserveer deze tijdstippen alvast, het is de bedoeling dat we uw vragen en opmerkingen over het ASP zoveel mogelijk in die 2 bijeenkomsten beantwoorden.
Het concept-ASP zal vervolgens aan de leden van de bonden worden voorgelegd in het kader van een ledenraadpleging.

Pensioenen ex Tiel Utrecht medewerkers
Het heeft de nodige tijd gekost, maar inmiddels kan deze langslepende kwestie worden afgerond. Met inschakeling van pensioenspecialisten van beide partijen hebben wij recent overeenstemming met De Goudse bereikt over de uitwerking van de in het Fusieprotocol gemaakte afspraken over de pensioenen van de ex Tiel Utrecht medewerkers. De Goudse werkt een en ander nu ook tekstueel uit en zal iedereen binnenkort nader informeren.

Uw rechten en aanspraken worden uiteraard ook individueel vastgelegd en inzichtelijk gemaakt. Eventuele technische vragen die u daarna nog mocht hebben zullen in eerste aanleg zoveel mogelijk vanuit de Goudse worden beantwoord. Ons advies is vooralsnog om eerst de algemene berichtgeving en uw individuele pensioenoverzicht af te wachten alvorens eventuele vragen te formuleren.

Klankbordgroep (KBG)
Volgende week komt de Unie-klankbordgroep bij De Goudse weer bijeen, wij zullen ons dan met name bezig houden met de herorëntatie- en afslankingsplannen. De KBG is inmiddels goed op dreef, het draagvlak is prima. Onze ledenontwikkeling kan echter beter en breder.

De Unie zet zich stevig in voor de leden en de belangen van medewerkers bij De Goudse, maar u hebt veel collegas die nog niet bij ons georganiseerd zijn. Surf naar www.unie.nl, laat uw collegas zien waar De Unie voor staat en geef hen een kopie van deze brief.

Dennis Kohen

bestuurder

vrijdag, 7 november 2003