Universiteit van Tilburg

Persberichten november 2003

Promotie psychologe Ingrid Veldhuizen

Oudere werknemers betalen hogere lichamelijke prijs voor inspanningen dan jongere collegas

Vermoeidheid is één van de meest voorkomende klachten die worden gemeld bij huisartsen. In de werksituatie kan vermoeidheid leiden tot verzuim en zelfs tot arbeidsongeschiktheid. Hoe vermoeidheid en burn-out ontstaan en hoe dit in het lichaam kan worden gemeten, werd onderzocht door drs. Ingrid Veldhuizen. Op 24 november promoveert zij op het proefschrift Acute fatigue and burnout.

Tussen de 20 en 30 procent van de bevolking heeft in meer of mindere mate last van een ernstige vorm van vermoeidheid. In de werksituatie is vermoeidheid een van de meest gerapporteerde klachten, wat kan leiden tot verzuim en arbeidsongeschiktheid. Wanneer men onvoldoende herstelt van de geleverde inspanning tijdens een werkdag, kunnen de effecten van acute vermoeidheid zich geleidelijk opstapelen, wat weer kan leiden tot langdurige vermoeidheid. Wordt dit niet effectief tegengegaan, dan kan het zelfs resulteren tot volledige uitputting, de burn-out.
In haar proefschrift onderzoekt Ingrid Veldhuizen hoe burn-out ontstaat en hoe dit in het lichaam kan worden gemeten. Om de vermoeidheidsontwikkeling te onderzoeken zijn bij zowel oudere (werknemers) als jongere mensen (studenten) langdurige vermoeidheidsklachten onderzocht. De klassieke manier van het meten van vermoeidheid is gebruik te maken van vragenlijsten. In dit proefschrift wordt vermoeidheid ook lichamelijk gemeten: tijdens een gesimuleerde werkdag werden zowel de hartslag als de spierspanning vastgesteld. Samen met de zogeheten subjectieve vermoeidheid (de vermoeidheid die mensen zeggen te ervaren) waren dit goede indicatoren van langdurige vermoeidheid. Zo laat Veldhuizens onderzoek zien dat het mogelijk is om de vermoeidheid die mensen zeggen te ervaren ook te meten in het lichaam.

Tandje terug
De belangrijkste bevinding is dat langdurig vermoeide jonge mensen lichamelijk anders reageren op vermoeidheid dan oudere mensen. Vermoeide oudere mensen laten meer spierspanning en een hogere hartslag zien, terwijl vermoeide jonge mensen juist een lagere spierspanning en een lagere hartslag vertonen. De groep vermoeide oudere werknemers reageert met overcommitment: ze hebben moeite met het loslaten van verplichtingen. Daardoor zijn ze minder goed in staat zich na een werkdag te herstellen, en blijft het lichaam in een gespannen toestand. Wie al jaren in zijn werkomgeving functioneert, kan zich immers lastig onttrekken aan verplichtingen, ook al geeft de gezondheid daar aanleiding toe. Vermoeide studenten daarentegen hanteren een besparingsstrategie. Als reactie op de gevraagde inspanningen schakelt het lichaam een tandje terug. Kortom, de strategie van overcommitment zorgt ervoor dat oudere werknemers per saldo een hogere lichamelijke prijs betalen voor hun inspanningen. Dat laatste heeft ook consequenties voor de wijze waarop werkgevers zouden moeten omgaan met hun personeel. Veldhuizen: Het gaat om een goede balans tussen inspanning en herstel. Hard werken kan geen kwaad als je maar de tijd krijgt om ervan bij te komen. Voor werknemers zijn voldoende rustmomenten, die overigens niet lang hoeven te duren, van groot belang: ze krijgen daardoor wat ademruimte. Dus na een periode van overwerk moet er gelegenheid zijn om te herstellen.

Drs. Ingrid Veldhuizen (Arnhem, 1971) studeerde Theoretische en experimentele psychologie (psychofysiologie en functieleer) aan de Universiteit van Tilburg en studeerde in 1997 af. In dat jaar startte ze met haar promotieonderzoek, dat onderdeel uitmaakt van het NWO-onderzoek Psychische Vermoeidheid in de Arbeidssituatie. Momenteel werkt Veldhuizen aan publicaties op basis van haar proefschrift en is ze bezig met het schrijven van onderzoeksvoorstellen voor toekomstig onderzoek.

Noot voor de pers

De promotieplechtigheid vindt plaats op maandag 24 november 2003, om 14.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotor is prof.dr. A.W.K Gaillard, co-promotor is dr. J. de Vries. Het proefschrift is getiteld Acute fatigue and burnout (ISBN 90 9017508 3). Journalisten kunnen een exemplaar opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel. 013 466 2000, e-mail: M.M.C.Hanssen@uvt.nl. Ingrid Veldhuizen is bereikbaar via tel. 013 466 2184 en e-mail: i.j.t.veldhuizen@uvt.nl. Meer informatie over wetenschappers van de UvT is te vinden op www.uvt.nl/webwijs/.

Tilburg, 10 november 2003
Laatst gewijzigd: dinsdag 11 november 2003 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen