Universiteit van Tilburg

Persberichten november 2003

Promotie bedrijfskundige John Goedee

Meer succesvolle integratieprocessen in banksector wel degelijk mogelijk

Driekwart van alle integraties in de banksector mislukt en dertig procent van de integraties verdient zichzelf niet terug hoewel dat laatste juist de bedoeling is. Volgens drs. John Goedee komt dat doordat topmanagers in de bancaire wereld integratieprocessen op een achterhaalde manier vormgeven. In zijn proefschrift, waarop Goedee 24 november promoveert, laat hij zien hoe managers tegen integratieprocessen aankijken en draagt hij een alternatieve methode aan waarmee deze managers integratieprocessen beter kunnen implementeren.

Grote organisaties, zoals banken, krijgen regelmatig te maken met veranderingen in de bedrijfsvoering. Soms moet er een nieuwe infrastructuur voor informatie- en communicatietechnologie worden ingevoerd, dan weer moet na een fusie met een andere bank het personeel zo ver worden gekregen dat ze gaan werken met één computersysteem.
Maar het implementeren (invoeren) van dergelijke integratieprocessen in de banksector verloopt moeizaam, heeft Goedee geconstateerd. Óf het mislukt, óf de kosten ervan worden niet terugverdiend. Volgens John Goedee mislukken veel van deze processen doordat topmanagers gebruik maken van een ontwerpachtige aanpak, hetgeen betekent dat van te voren het resultaat al is vastgelegd. Naarmate de resultaten en ook de weg daarnaar toe van het veranderingstraject bij aanvang al vaststaan, wordt de structuur het uitgangspunt bij de implementatie. Het dwingen van medewerkers in die structuur leidt tot vele problemen en kan uiteindelijk leiden tot het mislukken van de integratie. Deze blauwdruk-aanpak past niet meer binnen de huidige tijdgeest maar wordt mede ingegeven doordat binnen de meeste banken kostenbesparende maatregelen in de mode zijn. Deze komen tot stand onder druk van de concurrentie en het shareholder value-principe. Het onderzoek van Goedee laat zien dat het tijd is voor een alternatieve aanpak van integratieprocessen.
Het is effectiever om de stakeholders in plaats van de structuur het uitgangspunt te laten zijn bij de implementatie. Hierdoor is er minder structuur nodig om de implementatie te bewerkstelligen. Deze aanpak stelt niet alleen hoge eisen aan het communicatievermogen van de managers maar ook aan de wijze waarop zij in staat zijn het veranderingsproces voor henzelf en de medewerkers te produceren, creëren en organiseren.

Drs. John Goedee (Utrecht, 1960) studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en studeerde in 1999 af. Daarna startte hij met zijn promotieonderzoek. Momenteel is Goedee als parttimedocent verbonden aan de Universiteit van Tilburg en freelancedocent aan de Universiteit van Nyenrode. Hij adviseert vanuit zijn eigen adviespraktijk Inflecto organisaties bij het implementeren van (strategische) organisatieveranderingen.

Noot voor de pers

De promotieplechtigheid vindt plaats op woensdag 24 november 2003, om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotor is prof.dr. J. Rijsman. Het proefschrift is getiteld Implementeren: het produceren, creëren en organiseren van contextafhankelijke werkelijkheid (ISBN 90 5166 982 8). Journalisten kunnen een exemplaar opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel. 013 466 2000, e-mail: M.M.C.Hanssen@uvt.nl. John Goedee is bereikbaar via tel. 06-51072678 en e-mail: j.goedee@uvt.nl. Meer informatie over wetenschappers van de UvT is te vinden op www.uvt.nl/webwijs/.

Tilburg, 10 november 2003
Laatst gewijzigd: dinsdag 11 november 2003 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen