COMIT. ANTI STIERENVECHTEN

Europees Parlement kiest voor stieren

Op 23 oktober jl. heeft het Europees Parlement een amendement aangenomen om de EU-subsidies voor het fokken van vechtstieren (stieren die gefokt worden voor stierengevechten) af te schaffen. De EU verleent subsidies aan fokkers van vleesstieren, maar in Spanje worden deze subsidies misbruikt voor het fokken van vechtstieren. Het amendement is ingediend door de Groene Fractie van het Europees Parlement, op verzoek van het Comité Anti Stierenvechten (CAS). Op 24 november a.s. nemen de ministers van Financiën van de EU in de zogenoemde ECOFIN-vergadering de definitieve beslissing over dit amendement.

De ministers van Financiën kunnen het amendement in de vergadering van 24 november overnemen. Het Comité Anti Stierenvechten poogt samen met zusterorganisaties in de EU-landen om het voorstel gerealiseerd te krijgen. In dit kader heeft het Comité tevens eurocommissaris David Byrne (Gezondheid en Consumentenbescherming) verzocht zich hard te maken tegen het oneigenlijke gebruik van fokpremies voor de stierenvechtindustrie en zich in te zetten voor een algeheel verbod van het stierenvechten in de Europese Unie. Hiertoe heeft het Comité op dinsdag 4 november jl. 185.000 handtekeningen (uit Nederland, Spanje en België) tegen het stierenvechten aan de heer Byrne aangeboden.

Het Comité Anti Stierenvechten vindt het zeer belangrijk dat de subsidies worden afgeschaft, omdat dit een grote stap zou betekenen in het afschaffen van het stierenvechten. De stierenvechtindustrie is voor een deel afhankelijk van de financiële steun van de Europese Unie, en dus van de Nederlandse belastingbetaler. Het overgrote deel van de Europeanen is tegen het stierenvechten, waaronder ook de meerderheid van de Spanjaarden. Nu heeft ook het Europees Parlement aangegeven dat het stierenvechten afgeschaft moet worden, te beginnen met het afschaffen van de subsidies voor het fokken van vechtstieren. Dit is een duidelijk politiek signaal, waar de ministers volgens het Comité Anti Stierenvechten dan ook gehoor aan moeten geven.

Op de website van het Comité Anti Stierenvechten, www.stieren.net (onder 'help mee' en dan 'protesteer'), wordt mensen de mogelijkheid geboden om te protesteren tegen het misbruik van EU-subsidies. Met behulp van sympathisanten in de Nederlandse bevolking en in de politiek wil het Comité Anti Stierenvechten de ministers van Financiën een krachtig signaal geven van de weerstand tegen het stierenvechten binnen de Europese Unie.

Einde bericht


---
Noot, niet bestemd voor publicatie