Openbare Bibliotheek Oss

6 november 2003

Blikopener: Judith Koelemeijer vertelt over haar boek "Het zwijgen van Maria Zachea"

Op maandag 24 november vertelt schrijfster en journalist Judith Koelemeijer in zaal De Linck, ingang Muzelinck, in Oss over haar boek Het zwijgen van Maria Zachea, een ware familiegeschiedenis. In 2002 ontving zij hiervoor de NS Publieksprijs. De lezing begint om 20.00 uur en wordt georganiseerd door de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks. Toegangsprijs is 6,50. De activiteit maakt deel uit van de serie BLIKOPENER waarin bibliotheken uit het Maasland gezamenlijk hun lezingen presenteren.

Judith Koelemeijer
Journaliste Judith Koelemeijer (1968) schreef in 2001 haar debuut Het zwijgen van Maria Zachea, waarin ze aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis een tijdsbeeld schetst van de Nederlandse samenleving in de jaren 50 en 60. Behalve de NS Publieksprijs 2002 is het boek ook bekroond met de Zaanse Cultuurprijs en het Gouden Ezelsoor 2003 voor het best verkochte literair debuut.

Het zwijgen van Maria Zachea
De ware geschiedenis van een groot katholiek tuindersgezin uit het Zaanse Wormer. Na een hersenbloeding van Maria Zachea, moeder van het gezin, hult zij zich acht jaar lang in een mysterieus stilzwijgen. Haar twaalf volwassen kinderen besluiten om beurtelings voor haar te zorgen. Judith Koelemeijer raakte geïntrigeerd door haar zwijgende oma en ging op zoek naar de geschiedenis van haar familie.
Ze vroeg zich af wat de twaalf kinderen wisten van hun moeder. Wat wisten ze eigenlijk van elkaar? Hoe keken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Hun verhalen zijn onthullend en herkenbaar. Want hoe dicht ze vroeger ook op elkaar leefden, de broers en zussen blijken elkaar nauwelijks te kennen. Iedereen hield zijn zorgen voor zichzelf en zweeg. En alle twaalf bewaren, zonder het van elkaar te weten, volstrekt andere herinneringen aan hoe het destijds was.
Het zwijgen van Maria Zachea is niet alleen de voor velen herkenbare geschiedenis van een groot, katholiek gezin in tijden die razendsnel veranderden. Het is ook het eigentijdse verhaal van twaalf broers en zussen die samen moeten beslissen over leven en dood van hun zwijgzame moeder en daarbij angstvallig proberen de harmonie te bewaren.

Lezing
De lezing vindt plaats op maandag 24 november a.s. om 20.00 uur in zaal De Linck, ingang Muzelinck, Raadhuislaan 18 te Oss. Toegangskaarten à 6,50 zijn te koop bij de Bibliotheek Oss en Boekhandel Derijks in Oss.