Gemeente Gilze en Rijen

OPENBARE RAADSVERGADERING

maandag 24 november 2003
raadzaal gemeentehuis Rijen
aanvang 20.00 uur

Als u gebruik wilt maken van het spreekrecht (uitsluitend over agendapunten), dan dient u dat uiterlijk maandag 24 november a.s. vóór 14.00 uur, onder vermelding van het onderwerp, mede te delen aan de griffier, mr. J. Timmermans (tel.: 290227).

Voorafgaand aan de raadsvergadering vindt vanaf 19.30 uur het (openbare) vragenuurtje voor de raadsleden plaats.

AGENDA


1. Opening.


2. Vaststellen definitieve agenda.


3. Spreekrecht.


4. Notulen van de vergadering d.d. 27 oktober 2003.


5. Ingekomen stukken.


6. Concept-raadsvoorstel inzake oprichting Gemeenschappelijke Meldkamer. (voorstel / besluit)
Toelichting
Voorgesteld wordt in te stemmen met de oprichting van de stichting Gemeenschappelijke Meldkamer van de regio Midden- en West-Brabant. Tevens wordt gevraagd om in te stemmen met de financiële consequenties.


7. Concept-raadsvoorstel inzake krediet oostelijke ontsluitingsweg Rijen. (voorstel / besluit)
Toelichting
De voorbereidingen voor de oostelijke ontsluitingsweg Rijen zijn in volle gang. Het hiervoor in juni 2002 gevoteerde voorbereidingskrediet is ontoereikend. Voor de verdere planvoorbereiding en grondverwerving wordt een aanvullend bulkkrediet van EUR 760.000,-- gevraagd.


8. Concept-raadsvoorstel inzake basisnotitie gemeentelijk beleid activering en zorg. (voorstel / besluit)
Toelichting
Vanaf de invoering in 2002 van de Wet Structuur Werk en Inkomen (SUWI ) is de gemeente verantwoordelijk voor het reïntegratiebeleid. Het huidige regeringsbeleid staat in het teken van bezuinigingen, waarvan de gemeente o.a. de gevolgen ondervindt in de vorm van kortingen op de haar toegekende budgetten voor gesubsidieerde arbeid. Per 1 januari 2004 wordt de nieuwe Wet Werk en Bijstand ingevoerd, die de huidige Algemene bijstandswet en de regelingen voor gesubsidieerde arbeid vervangt. Het is aan de gemeente zelf vorm te geven aan haar reïntegratiebeleid.
De "Basisnotitie voor een gemeentelijk beleid gericht op activering en zorg" is een eerste opzet in grote lijnen om vorm te geven aan dit nieuwe beleid. Een verdere uitwerking van de nota vindt plaats binnen het invoeringstraject van de Wet Werk en Bijstand.


9. Concept-raadsvoorstel inzake liquidatie Kredietbank Midden-Langstraat. (voorstel / besluit / bijlage) Toelichting
Sedert 1987 neemt de gemeente Gilze en Rijen deel aan de gemeenschappelijke regeling Kredietbank Midden Langstraat. Vanaf eind jaren negentig bleek dat de Kredietbank onvoldoende schaalgrootte had om zelfstandig voort te kunnen blijven bestaan en is gezocht naar fusiepartners. Na bijna rond te zijn met de Gemeentelijke Kredietbank 's-Hertogenbosch is het fusieproces op de valreep eenzijdig door de gemeente 's-Hertogenbosch afgeblazen, waarna in allerijl is gezocht naar een nieuwe partner en deze is gevonden in de Stadsbank Midden Nederland. Op 1 november 2002 is de Kredietbank Midden-Langstraat geïntegreerd in de Stadsbank Midden Nederland en aansluitend hierop is de liquidatie van de Kredietbank ter hand genomen. Verzocht wordt in te stemmen met het liquidatiebesluit en tevens in te stemmen met de jaarrekeningen 2001 en 2002.


10. Concept-raadsvoorstel inzake vervanging sportinventaris binnensportaccommo-daties. (voorstel / besluit) Toelichting
De sportinventaris van de drie gymzalen en de twee sporthallen is dringend aan vervanging toe. Voorgesteld wordt hiervoor een bedrag van EUR 43.096,-- beschikbaar te stellen.


11. Concept-raadsvoorstel inzake vaststelling tarieven binnensportaccommodaties. (voorstel / besluit)
Toelichting
Ieder jaar worden de tarieven voor de binnensportaccommodaties aangepast aan de hand van de inflatiecorrectie. Voorgesteld wordt om de tarieven te verhogen met 2,5%. Omdat het de bedoeling is de sporthallen en het zwembad per 1 januari 2004 te privatiseren, geldt dit voorstel alleen maar voor de drie gemeentelijke gymzalen.


12. Concept-raadsvoorstel inzake verstrekken gemeentegarantie aan TC Gilze. (voorstel / besluit)
Toelichting
Tennisclub Gilze heeft om gemeentegarantie verzocht in verband met een lening voor de aanleg van vier kunstgrasbanen. Voorgesteld wordt om daar medewerking aan te verlenen.


13. Concept- raadsvoorstel inzake aanvaarding schenking. (voorstel / besluit)
Toelichting
Dierenspeciaalzaak De Ara wil de opbrengst van de loterij op Werelddierendag schenken aan het jongerenpanel van de gemeente Gilze en Rijen ten behoeve van het realiseren van een kinderboerderij in de gemeente. Voorgesteld wordt deze schenking te aanvaarden.


14. Concept-raadsvoorstel inzake aangaan vaste geldlening. (voorstel / besluit)
Toelichting
Gelet op uitvoering van de Wet FIDO (Wet Financiering Decentrale Overheden) alsmede het gemeentelijk treasurystatuut wordt een vaste geldlening aangegaan met de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) te Den Haag met een hoofdsom van EUR 5.000.000,--.


15. Concept-raadsvoorstel inzake het vaststellen van diverse begrotingswijzigingen. (voorstel / besluit)


16. Sluiting.

De ontwerp-raadsvoorstellen en ontwerp-raadsbesluiten liggen t/m 24 november 2003 ter inzage bij de gemeentebalie in het gemeentehuis in Rijen en in de bibliotheek in Gilze.